Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
napovězte, prosím, jakým způsobem narýsovat pravoúhlý trojúhelník, je-li dána délka jedné odvěsny a délka protilehlého úseku. Pravoúhlý trojúhelník je tím podle mě plně určen.
Děkuji a hezký den!
Ahoj, pokud to můžeš řešit dopočítáním, pak bych pomocí Euklidových vět vypočítala například výšku PC. :)
Zdravím,
↑ smatel: konstrukce algebraického výrazu je regulérní konstrukční metoda, můžete používat? Jiný postup zatím nevidím. Děkuji za upřesnění.
Řešení není moje, ale... Poznačme
, z Pythagorovy věty a Eukleidovy věty o výšce
, tj.
, což umíme sestrojit. Zbytek by měl být jasný.
↑ byk7:
:-) ano, jasný je, ale ještě nevím(e), zda kolega může použit metodu "konstrukce algebraického výrazu". Pokud ano, tak potom stačí najít kružítko.
Zdravím.
Díky za reakce. Dopočítat
samozřejmě umím. Šlo mi o to, zda je to eukleidovsky konstruovatelné přímo pravítkem a kružítkem, bez výpočtu. Lámeme si s tím hlavu.. .. doplnění na rovnoběžník, použití zobrazení.. ..nic nevede k cíli..
↑ smatel:
konstrukce algebraického výrazu je považována za eukleidovsky sestrojitelnou metodu (viz odvození kolegy - je to eukleidovsky konstruovatelný výraz), v tom bych problém neviděla (máte tak v materiálech?).
Také jsem zkoušela najít něco použitelného na přímé sestrojení, ale to se mi nepodařilo (resp. využitím podobnosti jsem byla přímo "navedena" na odvození výrazu).
↑ jelena: také zdravím po delší době :)
↑ smatel: já neříkám, abys
spočítal, ale abys tu délku zkonstruoval ze zadaných parametrů, viz připomínky Jeleny
Stránky: 1