Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 05. 2019 21:48

kucape
Reputace:   

Statistika - asociační tabulka

Zdravím, mám následující zadání:

Pro dlouhodobý test tužkových NiMH akumulátorů od čtyř různých výrobců (A, B, C, D) bylo od
každého výrobce pořízeno 32 akumulátorů. Všechny akumulátory měly deklarovanou kapacitu 2000
mAh. Kapacita každého akumulátoru byla změřena nejprve po 5 nabíjecích cyklech a následně po 100
nabíjecích cyklech. V souboru aku.csv jsou pro každý z akumulátorů uvedeny následující údaje: číslo
akumulátoru (1-128), výrobce (A, B, C, D), změřená kapacita po 5 nabíjecích cyklech a změřená
kapacita po 100 nabíjecích cyklech.

U každého z akumulátorů výrobců A a B nejprve zjistěte, zda kapacita po 100 nabíjecích
cyklech poklesla o více než 10 % původní kapacity (po 5 cyklech). Testem na hladině
významnosti 5 % rozhodněte, zda se pravděpodobnost poklesu kapacity o více než 10 % u
akumulátorů výrobců A a B liší.

Data jsou tady - http://leteckaposta.cz/203976397 (data jsem už vyfiltroval a přidal další
sloupec, který určuje zda kapacita dáné baterie poklesla o víc než 10%).

Sestavil jsem asociační tabulku:

Výrobce     Snížení o víc než 10%    Snížení o míň než 10%
         A                   3                                 29
         B                   4                                  28

Ale nevím jak dál, můžete mi poradit jak dál postupovat?

Díky

Zápatí