Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pozdravujem ↑ laszky:,
Tvoj vysledok som nekontroloval, ale:
Mozes vyuzit multilinearitu determinantu.
Dam tu navod k rieseniu ( pre nenulove a)
Mozme pridat y ku vsetkym prvkom determinantu, tento novy determinant oznacim A(y).
Je lahke ukazat ze tento je afinna funkcia y ( cize je formy ).
Povodne dany determinant je , a ho urcime vdaka A(a) ako aj A(-a).
Pripad ked a=0 ma okamzite riesenie: .
Staci?
Ahoj,
Jednoducho mas ( A(a) je trojuholnikova.
Podobne ( dopln)
A vyriesit system 2; 2 vies, ze.
Afinnita A(y), to ni nerobi problem . Napis ako si ju dokazala.
Pochopila jsem A(a) a A(-a)=(x-a)^n. Ale nevim co s tim dal a už vůbec nevím, jak se dostat k výsledku, co psal laszky úplně nahoře.
A ta afinita....nevím co mám dokázat....A(y)=A(0)*I+matice z y?
Ahoj ↑ kubikal1:
Mas system dvoch rovnic o dvoch neznamych , a ak si dobre citala co som, pisal vyssie tak vies, ze je hladane riesenie.
Co sa tyka. afinity je viac rieseni, ko to dokazat.
Tu mas jedno : v A(y) odpocitaj prvy stlpec od vsetkych ostatnych a rozvoj determinantu podla tohto stlpcu ma len cleny typu ako ziadany vysledok.
Co sa tyka vysledku kolegu ↑ laszky:, tak sa ho opytaj na podrobnosti (ja som vysledok v takej forme nikdy nehladal a ani nebudem).
To studujes aky odbor?
To cvicenie co riesime je odkial?
( iste ste riesili uz nieco podobne)
Jinak studuju učitelství matematiky na druhý stupeň ZŠ dálkově. Algebru jsme měli jednou odpoledne 4 hodiny. Cvičení nemáme a ze skript od pana Blažka - Algebra a teoretická aritmetika 1 to prostě nemůžu pochopit. Moc děkuju, že se mnou máte trpělivost ;)
Rado sa stalo.
Dobre pokracovanie.
Stránky: 1