Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 06. 2019 23:28 — Editoval cheethell (04. 06. 2019 23:30)

cheethell
Zelenáč
Reputace:   

Tecna, normála

Ahoj,
počítám tecnu a normalu funkce  f(x) = (e^x)*(x^2+1)
, dále vím že tečna je rovnoběžná s osou x.
Řekl jsem si, že tečna bude rovnoběžná právě když bude derivace funkce rovna 0. Abych našel hrot funkce.
Z prvni derivace f'(x) =(e^x)*(x+1)^2 jsem vypocital x=-1
Dále jsem dosadil do vzorce pro rovnici tecny a vysla rovnice y=2/e. Podle grafu dané funkce mi to přijde jako nesmysl. Co myslíte, případně jak na to ? A jak vypočítat rovnici normály ? Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) cheethell)

#2 05. 06. 2019 00:41 — Editoval Ferdish (05. 06. 2019 00:50)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Tecna, normála

Možno si si len zle zakreslil graf pôvodnej funkcie. Dotyčnica k funkcii f(x) v bode x_0 rovnobežná s osou x je priamka s rovnicou y=f(x_0), čo po dosadení tebou vypočítaného x_0=-1 do predpisu funkcie naprosto sedí, viď skrytý obrázok:

Normála k funkcii je kolmá na dotyčnicu v dotykovom bode. Keďže tvoja dotyčnica v danom bode je rovnobežná s osou x, normála bude analogicky rovnobežná s osou y. V tomto prípade ani netreba žiadny výpočet na určenie jej rovnice, je možné ju pomocou x_0 zapísať priamo.

Zápatí