Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
x^2y+yy^2-3xy ... počítám to tak že si to zderivuju podle x a podle y -- mam dvě rovnice položim je rovno nule a chci si vyjádřit x a y ale to mi nejde at se snažim jak se snažim tak se mi tam pletou jiný čísla podle toho jak vyjadřuju a kam pak zpátky dosazuju nevíc včem je problém?
↑ silr:
Mozna resite špatné rovnice, treba je sem napiste a napiste postup, jak to resite. Nekdo vam urcite ukaze, kde mate chybu. Tim se naucite mnohem vic nez prohlizenim vzorového řešení.
tim postupem si to osvěžíme všichni to je pravda .... když tedy x=y tak si můžu zvolit libovolný?? já to nemůžu nějak to řešení vykoukat -- každopádně až budu znát x a y to je podezřelý bod nebo jích může být i víc --- ty si dosadim do derivací 1 2 3 4 a následně do matice --- a vypočítám si determinanty a podle uvedených pravidel se rozhodnu ?? posupově by to mělo být správně ne??
1. jak z dostanu ? A podobne: jak presne dostanu ?
2. jak z a dostanu, ze ? (Ona to nakonec je pravda, ale dokonce z techto dvou rovnic plyne - soustava dvou lineárních rovnic o dvou neznámých)
Stacionární body jsou [0,0];[0,3];[3,0];[1,1]. Pokus si pořádně rozepíšete tu první otázku, jistíte, kde jste potratil ty první tři body a pokud si pořádně vyřešíte tu soustavu, najdete ten poslední.
Stačilo?
to vyjádření y a x chápu ... ale pak jsem měl problém když jsem zjištoval ty stacionární body ... když jsem si vyjádřil x a y a pak následně dosazoval do rovnic tak mi tam vycházeli protichůdná čísla jak jsem dosazoval a neskutečně jsem se do toho zeplet (muj zkouškovej příklad) tak bych potřeboval rozebrat přesně postup jak zjistit ty všechny stacionární body??
Součin je nula právě tehdy, když některý ze součinitelů je nula (inteligent by řekl, že to je proto, že pracujeme v oboru integrity). No a u nás mají bý tnula hned dva součiny. Jsou celkem 4 kombinace:
1. x=0 a y=0
2. x=0 a 2x+y-3=0
3. y=0 a ....
4 .......
jasné?
tak jeste jinak: z první rovnice vidím že buď y=0 nebo y=3-2x
nechť nejprve y=0. V druhé rovnici mám x(x-3)=0 a buď x=0 nebo x=3
necť nyní y=3-2x. V druhé rovnici mám x(x+6-4x-3)=0, tj. x(3-3x)=0 a buď x=0 nebo x=1, Protože y=3-2x, tak volba x=0 dává y=3-0=3 a volba x=1 dává y=3-2*1=1
Jasan?