Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, vim ze podobne tema tu nedavno bylo, ale nepochopil jsem to z nej.
Mam dva priklady: 

proc je jednou sin(x) omezena a jindy limita neexistuje?
Dekuji za pripadne vysvetleni.
↑ cheethell:
Ahoj.
Limita sinx pro x jdouci do nekonecna neexistuje,z podobneho duvodu, jako neexistuje napr. limita pro posloupnost minus jedna na ntou.Podposloupnost vybrana pro suda cisla by mela limitu jedna,zatimco pro licha cisla minus jedna.
-1/x je rovno mensi sinx/x je rovno mensi 1/x.Zde jde o aplikaci vety o sevrene limite.Limita 1/x i limita -1/x jsou nulove,takze i limita sinx/x bude nula.
Kdybych chtel aplikovat vetu o sevreni na druhy priklad.
Tak zde sevreni z leva:
a sevreni z prava: 
jsou ruzne, tim padem limita neexistuje. Pochopil jsem to spravne?
Obecne, kdyz budu pocitat tento typ prikladu, mam vzdy overit vetu o sevrenosti ?
↑ cheethell: Nie, nepochopil. Veta, ktoru mas na mysli, v predpokladoch uvadza, ze od isteho
je
a
. Nehovori nic o pripade, kedy su tieto limity rozne. Ani nemoze, staci uvazovat o pripade konstantnych funkcii
.
↑ cheethell:
To,že sevření nevede k cíli u výpočtu limity sinx pro x jdouci do nekonečna,je vidět i z toho,že sin x=sinx/x krát x.Šlo by o limitu typu 0 krát nekonečno.
Vyvodil jsem si z prikladů, že limita sin ci cos neexistuje. Ale pokud ji nasobim 0 tak limita je 0. Nebo pokud k ni pricitam nekonecno tak limita je nekonecno. Nebo kdyz ji delim 0 tak limita je nekonecno. Nebo kdyz ji delim nekonecnem tak limita je 0. Zatím mi to v příkladech fungovalo :) ale jisty si v tom nejsem.
Ahoj ↑ cheethell:,
Tu mas poucne citanie https://en.m.wikipedia.org/wiki/Indeterminate_form
O nedefinovaných výrazech mám páru. Myslím, že jsem nevěděl o tom, když je v příkladu ve jmenovateli neexistující limita výrazu a v čitateli je např 0 tak limita příkladu bude nekonecno. Když limita neexistovala, tak jsem si říkal, že to bude problém a nebudu moci použít standartní postup např právě když je ve jmenovateli 0.
↑ cheethell: Tam nejde ani tak o tu neexistenci, jako o (ne)ohraničenost. Limita
existuje, protože sinus je ohraničená funkce a intuitivně řečeno čím dal větší x ho stáhne k nule (korektní zdůvodnění viz výše).
Možná divočejší příklad je s Dirichletovou funkcí
, která je definovaná jako
Tato funkce nemá limitu v žádném bodě (ani jednostrannou), přesto, ze stejného důvodu jako v předchozím přídadě máme
No a naopak, funkce
je neohraničená pro
, proto limita
neexistuje.
Stránky: 1