Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Krakonoš3:
Zdravím,
při řešení soustavy Gaussovou eliminační metodou upravuješ rozšířenou matici, tedy i sloupec pravých stran.
Úpravy máš dobře. Máš 4 neznámé a jen tři rovnice (hodnost matice i rozšířené matice je 3). Jednu proměnnou zvol jako parametr, např.
a z posledního řádku urči
(z 0 0 -2 2/0 dostaneš
). Atd.
Pokud chceš mít stejný výsledek jako je v příkladu, zvol 
↑ Krakonoš3:
Kolega Al1 má pravdu, že se k tomu používá rozšířená matice soustavy.
Vypadá to zhruba takto (našla jsem to na netu):
Potom, co rozšířenou soustavu pomocí GEM dostaneš do řádkově odstupňovaného tvaru, tak
pak použiješ zpětnou substituci. Nejlepší je začít odspoda a postupovat nahoru.
↑ Krakonoš3:
Zdravim a neodpustím si pár doplňujících poznámek.
1. Zadání je maticový zápis nehomogenní soustavy 4 lineárních rovnic o 4 neznámých.
Označíme-li matici soustavy (první matice zleva)
, matici proměnných (druhá matice)
a
matici pravých stran
, můžeme soustavu zapsat stručně v tzv. maticovém tvaru:
.
To by mohlo svádět k úvaze o řešení soustavy užitím inverzní matice podle vztahu: 

(kde
je matice řešení soustavy a
je inverzní matice k matici
).
Jenže matice
není regulární (její diskriminant = 0, neboť čtvrtý řádek je dvojnásobkem druhého), takže
inverzní matice
neexistuje. Ze stejného důvodu nelze užít ani Cramerovo pravidlo, takže GEM je
dobrá volba.
2. Vektor řešení soustavy ve tvaru (1-2t, 1, 1+t, 1+t) mně připomíná důsledek věty:
Je-li nehomogenní soustava řešitelná, pak každé její řešení dostaneme tak, že jedno řešení zvolíme pevně a k němu
postupně přičteme každé řešení příslušné homogenní soustavy (tj. soustavy, kde pravé strany nahradíme nulami).
Když v zadané nehomogenní soustavě zvolím
, vyjde vektor (1, 1, 1, 1), což je to pevné řešení.
Když v příslušné homogenní soustavě (nuly na pravé straně) zvolím
, vyjde vektor (-2t, 0, t, t).
Sečteno: (1-2t, 1, 1+t, 1+t) je požadované řešení zadané soustavy. Tak mám podezření, zda ve finále GEM nebyla
předpokládána aplikace zmíněné věty.