Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych něco spočítat, zdá se to jednoduchý a asi to i bude, ale já teď nevím jak na to icon_sad.gif díky. Tady jsem to ofotil: http://img168.imageshack.us/img168/9087/p9020061.jpg díky za každou radu.

↑ icecheat:
Vzchází mi:
Vzdálenost stanic 433 km
Rychlost pomalejšího vlaku 54 km/h
↑ icecheat:
Zdravím,
úloh na pohyb je zde vyřešeno hodně, dobrý návod je od Ivany (dekuji :-)
Ve tvém zadání síce jedou naprotí, ale projiždí stejnou trať, proto tato úloha se řeší dle postupu:
"dráha 1. vlaku" = "dráha 2. vlaku" (nebo s1=s2). Rychlost jednoho vlaku označ za v, ruchlost druhéhé vlaku (ze zadání) je o 16 km/hod větší, tedy (v+16).
Zkus pokračovat, už to určitě zvladneš - případně se ozví tady.
----------------------
9999. téma a pozdrav pro kolegu Cheopa :-)

↑ icecheat:
Teď jsem v jiném tématu dostal "výchovný " políček, proto ti jen nastíním postup výpočtu:
1) je třeba oba časy převést na hodiny nebo na vteřiny.(pak výsledná rychlost bude v km/h nebo v m/s)
2) použít to, že oba vlaky ujedou stejnou dráhu ( v rozdílných časech z toho tedy plyne, že budou mít rozdílnou rychlost v zadání 16 km/h)
3) použij vzorec
, kde s = dráha, v = rychlost, t = čas
↑ icecheat:
Ahoj. Nepotřebuješ ji znát. Vyjádříš si ji pomocí toho vzorečku s=vt nejdřív přes první vlak (použitím jeho času, v bude neznámá), potom přes druhý vlak (použitím druhého času a rychlosti vyjádřené pomocí rychlosti toho prvního). Máš dva vzorečky s=(něco), přičemž v tom něcu je jen jedna neznámá v (rychlost). Pak si uvědomíš, že vlaky ujely stejnou vzdálenost a proto to s je u obou stejné. Dáš tedy do rovnosti pravé strany (to jsou ta něca) a máš jednu rovnici pro jednu neznámou. Psala to už ↑ jelena:, tak na to koukni.
Dráhu pak snadno spočítáš až budeš vědět rychlost - akorát si musíš uvědomit kterej vlak je kterej, abys nedosadil čas toho druhýho. To by vyšel nějakej nesmysl.
↑ icecheat:
Od kolegů v příspěvku 4 a v příspěvku 8 máš kompletní návod + obrázek od Ivany. Zkus popsat svůj postup, stačí i slovně, bez vzorců, co si myslíš - určitě alespoň něco se podařilo. Můžeš upřesnit, který krok dělá problém, co konkrétně není jasné?
Určitě řešení bude dovedeno do zdarného výsledku, ale jen z hotového řešení toho moc nepochytíš. Možná, to je úplná maličkost, kde se úplně zbytečně zasekávaš.
↑ icecheat:
Budeme tedy počítat:
Označme: s - vzdálenost stanic (máme vypočítat)
t_1 - čas prvního vlaku (8 hodin 1 minuta 4,8 s = 8,018 h)
t_2 - čas druhého vlaku (6 hodin 11 minut 8,9 s = 6,185805555 h) - nevím kdo taková "blbá" čísla vymýšlí.
v_1 - rychlost prvního vlaku (máme vypočítat)
v_2 - rychlost druhého vlaku
Můžeme psát:
1)
to plyne ze zadání (rychlost druhého vlaku je o 16 km/h vyšší než prvního vlaku)
2)
oba vlaky ujedou stejnou vzdálenost

Rychlost prvního vlaku je přibližně 54 km/h
Dopočítáme vzdálenost stanic s
Vzdálenost stanic je přibližně 433 km a rychlost prvního vlaku je asi 54 km/h
PS: Doufám, že alespoň víš to, jak jsem k těm časům jednotlivých vlaků přišel.