Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, tak ještě mrkni do výsledků, pokud je tam uvedeno
nebo
nebo
nebo ![kopírovat do textarea $\frac{1}{10\sqrt[6]{10^{5}}}$](/mathtex/ea/ea9975871b9df55988c47e37cb8998d8.gif)
pak jde jen o tiskařského šotka a zadání má být tak, jak jsem ti ho napsala já ... pokud je ve výsledcích něco jiného, pak příklad přenechávám chytřejším kolegům, protože já osobně si myslím, že se znalostmi středoškoláka je příklad v tvém podání neřešitelný ... :)
↑ tony123:
Ahoj.
1. Nejdriv zduvodni, proc musi byt
.
2. Potom zduvodni, proc musi byt dokonce
.
3. Vyuzij toho, ze logaritmus je rostouci funkce a ukaz, ze rovnice nema reseni.

gadgetka napsal(a):
...já osobně si myslím, že se znalostmi středoškoláka je příklad v tvém podání neřešitelný ... :)
Naopak, ten príklad je riešiteľný, aj v prípade, že použijem len stredoškolské metódy.
Aj keď nakoniec dôjdem k výsledku, že úloha nemá riešenie pre žiadne
:)
tony123 napsal(a):
Ahoj,
bod 1. je jasný, bod 2. a 3. nikoliv. To bych potřeboval objasnit.
2. Skús vyhodnotiť znamienka hodnôt jednotlivých logaritmov pre
.
3. To by mali byť len počty s využitím SŠ vzorcov pre úpravu logaritmov.
Ahoj,
pořád nechápu, jak ses dostal k číslu 5, potažmo k tomu intervalu do 4 do 5.
Jde mi o algebraické řešení, graficky to není problém. Tady je sice výsledek prázdná množina, ale jak to řešit, když v závorkách budou lineární členy s jinými konstantami, aby řešením byla neprázdná množina.
Stále nechápu, k čemu mi bude hledání znamének.
Jsem z toho srna, promiňte. Obecný odkaz na "středoškolské metody" mi moc nepomůže.
Stále děkuji za pomoc.
↑ tony123:
No tak - keď znamienko výrazu naľavo je mínus a napravo je plus, tak rovnosť ťažko nastane, nie? (To by na oboch stranách museli byť nuly...).
Prečo nerozmýšľaš konštruktívne? Stačilo by, keby si za x dosadil napríklad 4,5 a zamyslel sa nad znamienkami tak, ako ti radí Ferdish... Musíš ale samozrejme ovládať základné fakty o logaritmoch...
Svoje otázky klaď predovšetkým sám sebe a až potom fóru...
↑ tony123:
1.)
, lebo logaritmus je definovaný pre argument väčší ako 0.
2.) Súčasne ale musí platiť
, lebo ak by
, tak by sme dostali výraz typu
, alebo nula na ľavej strane, čo je nemožné, lebo pravá strana je väčšia ako nula.
3.) Rovnicu upravíme na tvar: 
A keďže logaritmus o základe 10 je funkcia rastúca, a v intervale >1 nadobúda len kladné hodnoty, tak máme výraz v tvare:
, kde
a
, teda ľavá stana <1 a pravá >1, teda rovnica nemá riešenie.

↑ scirocco:
Alebo možno z tvaru 3.) úpravou cez vzorec
prejsť do tvaru
a odtiaľ z podmienky rovnosti základov a argumentov k sústave dvoch rovníc
Z tohto je IMO oveľa zreteľnejšie vidieť, že úloha nemá riešenie...
↑ vlado_bb:
Tak u Ferdische mne zaujala ta myšlenka převodu na rovnost dvou logaritmů.
Ale celou dobu mi vrtá hlavou jeho implikace, že se musí rovnat základy i logaritmovaná čísla.
Snažil jsem se (marně) to dokázat obecně, až tys to rozsekl tím, žes to vyvrátil protipříkladem. Graficky je to zřejmé, má-li rovnice řešení, lze ho najít pomocí průniku dvou různých logaritmických funkcí.
Takže ti nic neuniklo.

↑ vlado_bb:
Hm, máš pravdu, toto naozaj nebola relevantná úvaha...v tom prípade je zrejme jediný možný analytický postup ten od scirocca.