Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Přeji hezký den, prosím o pomoc s tímto příkladem:
Vzduch o hmotnosti 0,2 kg, počátečním tlaku
a objemu
izobaricky expanduje na dvojnásobný objem. Určete práci vykonanou plynem, teplo, které mu bylo dodáno a změnu vnitřní energie plynu.
Práci se mi povedlo dopočítat a činí
. Ale s dodaným teplem a změnou vnitřní energie si nevím rady.
Děkuji za každou odpověď.

Mne sa zdá, že pre výpočet dodaného tepla a z toho vyplývajúcej zmeny vnútornej energie chýba ešte jeden údaj, a síce teplota plynu buď na začiatku, alebo na konci expanzie.
EDIT: predošlý príspevok si nevšímaj.
Vo fyz. tabuľkách alebo na internete si vyhľadaj molárnu hmotnosť vzduchu - spolu s hmotnosťou vzduchu si tak vieš vyjadriť jeho látkové množstvo.
To potom môžeš dosadiť do stavovej rovnice, kde pre príslušnú hodnotu objemu získaš teplotu na začiatku a konci expanzie. S tým by už nemal byť problém vypočítať množstvo prijatého tepla, a teda aj zmenu vnútornej energie.
↑ Margherita:
ze stavové rovnice máš
dále platí
takže
jak píše ↑ Ferdish:, je potřeba najít konstanty
edit:
existuje ještě jeden přístup (teoretičtější). Pokud budeš vzduch považovat za ideální plyn s dvouatomovými molekulami, tak platí
a s využitím stavové rovnice
dostaneš
a z 1. Termodynamické věty dopočítáš teplo.
Při tomto postupu nemusíš hledat žádné doplňující konstanty.

Děkuji za pomoc, povedlo se mi to dopočítat :).
Stránky: 1