Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
začal jsem se studiem řad podle skript ČVUT, ve kterých jsem se dostal k funkčím řadám. Bohužel jsem nepochopil rozdíl mezi bodovou a stejnoměrnou konvergencí, není tomu věnováno moc prostoru ve skriptech a po hledání na internetu jsem také nenašel nic co by mi pořádně objasnilo rozdíl. Nechápu třeba proč řada x^n stejnoměrně nekoverguje na intervalu <0;1> k limitní funkci y=0, ale bodově ano, prostě v čem je ten rozdíl díky kterému to tak je... prosím a předem děkuji za veškeré odpovědi na toto téma, kdyby jste mi někdo doporučil zdroj na kterém je to dobře vysvětlené, byl bych rád.
↑ BenJa: Ide o konvergencie roznych postupnosti v roznych priestoroch s roznymi metrikami. Bodova konvergencia je konnvergencia postupnosti
v realnych cislach s obvyklou (euklidovskou) metrikou. Rovnomerna konvergencia je konvergencia postupnosti
v priestore ohranicenych funkcii na prislusnej mnozine so supremovou metrikou. Staci takto?
Mimochodom, to, co pises vo svojom prispevku, nie je pravda. Postupnost
nekonverguje na
bodovo k funkcii
, ale k funkcii
pre
. To je predpokladam jasne z vlastnosti postupnosti
pre
a postupnosti
.
↑ vlado_bb:
Děkuji za odpověď, ale bohužel o metrikách nic nevím... zkoušel jsem si o tom něco najít, ale myslím si že by mě to stálo dost času než bych to pochopil. Není nějaký jednodušší způsob jak si představit rozdíl mezi stejnoměrnou a bodovou konvergencí? Omlouvám se za chybu v původním příspěvku, jsem z těch konvergencí nějak zmatený :D
Keď má postupnosť funkcií iba bodovú limitu tak to
ktoré ku každému epsilon existuje ako hranica od ktorej už postupnosť leží v okolí môže byť iné pre x=0.2 a iné pre x=0.20001 zatiaľ čo v prípade konvergencie rovnomernej je jedno aké je x. V takom prípade je
závislé len na 
Animacie, na ktore odkazuje ↑ Jj:, aj epsilon - delta uvahy v prispevku ↑ jarrro: su urcite cenne, ale skutocne pochopenie spociva v tom, ze ide v oboch pripadoch o tu istu konvegenciu, ale v inych priestoroch. Zda sa mi pomerne zvlastne snazit sa o pochopenie bodovej a rovnomernej konvergencie a sucasne sa branit pojmu metriky. Je to nieco podobne akko keby som chcel aby mi vysvetlili, co su to prvocisla, ale pokial mozno bez pojmu delitelnost.