Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
snažím se nastudovat "Matematickou analýzu na varietách" a zastavil jsem se na formalismu znaménka permutace. Vnější součin je nadefinovaný jako :
kde 
Dále jsou použity úpravy:
.
Dokázal by mi někdo vysvětlit, co přesně vyjadřuje ono znaménko permutace? Vím, že vnější součin je definován skrze základní vlastnost antikomutativit, a jde tedy nejspíše o různost multiindexů, resp jejich nulový průnik, ale tomuto formalismu moc nerozumím.
Jelikož se především zabývám fyzikou, mám v matematických formalizmech celkem hokej, neměli byste tip na nějakou vhodnou publikaci, spíše slovníkového charakteru, věnovanou různým formalismům a co konkrétně představují.
děkuji

↑ Roscelinius:
Ahoj,
v té definici nahoře ve spodním řádku ti chybí
. Tj pokud
pak
.
K samotné otázce:
Ve tvém značení
je zkratka pro
. Adoptujeme-li podobné znační pro
, tj.
pak
.
Podobně
je vnější produkt všech výše zmíněných bázových vektorů, avšak opět (dle konvence) v rostoucím pořadí indexů. Tedy
lze obdržet ze
vhodným přeházením vektorů. Ale prohození dvojice sousedních vektorů vždy změní znaménko. Takže pokud člověk přehazuje postupně dvojice sousedních vektorů, nakonec dostane
až na znaménko, které je
pokud použitý počet prohození byl lichý, a
pokud počet použitých prohození je sudý. To je přesně totéž, jako pronásobení znaménkem permutace
.
Stránky: 1