Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Ahoj všem, začala jsem dálkově studovat VŠ a čeká mne ZK z elementární geometrie. Mám vypracovat mnoho konstrukčních úloh. Pomoc hledám různě na netu a docela se mi daří najít. ALE vůbec si nevím rady s touto úlohou: Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC, je-li dáno: a+v. Vůbec nevím, jak to uchopit. Můžete mi prosím někdo poradit?
Děkuji moc.
↑ mikraa:
Ahoj.
Součet výšky v a strany a by měl být vlastně ve tvaru
, pokud je to takto zadáno, tak by se mělo a vlastně určit přímo ze zadání, pokud ne a je tam např , že součet je 16,tak mi není jasné jak ale dosáhnout přesnosti u rýsování, vzhledem k tomu, že tam figuruje iracionální číslo.
A nebo si narýsovat úhel 60 stupňů volit a=1, a=2 .....a postupně dostávat hodnoty a, v, tedy i a+v , až se trefíš do zadání.
Ahoj ↑ krakonoš:,
je konstruktibilne a tak jeho konstukcia je znama. No mas pravdu pre cisla, ktore nie su konstruktibilne, ako napr.
.
↑ vanok:,
Pozor!
Metoda, ktoru naznacil ↑ laszky: dokonale funguje. ( pokial
je konstruktbine)Ide o rovnolahlost.
Tvoja metoda nefunguje vseobecne.
Poznamka.
Pokial a+v je dane ako usecka, tak metoda rovnolahlosti da vzdy, euklodivsku konstrukciu hladaneho trojuholnika.
No vsak, ak by islo o a+v ciselne dane, tak mozu byt problemy. (Co sa tyka kondtrukcie).
Ale iste kolegu upozornil vyucujuci, o ake cvicenia ide.
( inac treba tuto diskusiu co tu teraz robime).
Krasnu nedelu .
↑ vanok:
Aho, děkuji za rady, ale vůbec nechápu.
Zadání je přesně: Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC, je-li dáno: a+v. Uvažovala jsem, že to je rovnostraný trojúhelník, všechny úhly jsou 60°. Výšky, těžnice, osy souměrnosti jsou shodné... Zkoušela jsem i pythagorovu větu, kde a je přepona a v odvěsna, ale taky nic... Nevíte?
↑ laszky:
Ahoj, to by asi nešlo. Je dáno a+v obecně. Takže pokud chci konstruovat, tak si určím, např, že v+a bude 9 cm, ale jak to zkonstruuju?, když nevím nic jiného, kromě úhlů 60°nebo budu vycházet z pravoúhlého trojúhelníku, kde znám úhly a výšku c (odvěsna) + stranu a (přepona) dohromady... Díky
↑ krakonoš:
Ahoj, zadání je opravdu jen obecné: Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC, je-li dáno: a+v. Díky.
↑ mikraa:
Ahoj. Nejdriv si sestrojis jiny rovnostranny trojuhelnik o strane b (delku jeho vysky ozn. w). A sestrojis si usecku delky b+w. Tu potom zmensis na usecku delky a+v. Usecka delky b se ti tak smensi na usecku delky a.
Ahoj ↑ mikraa:,
Schematicky popis metody.
Tak predpokladaj, mas danu usecku a+v graficky.
Idea rovnolahlosti je ze narysujes lubovolny rovnostranny trojuholnik.
Potom v nom narysujes usecku a*+v* ( to su dlzky toho pomocneho trojuholnika) [mozes napr. narysovat jeho jednu vysku v* ktoru predlzis na vonkajsiu stranu trojuholnika na ktoru predlzis kruzitkom dlzkou strany a*; a tak mas usecku a*+v*]( pisem len schematicky, ty musis popisat vsetky etapy konstrukcie)
A potom vyuzi vhodnu rovnolahlost, v ktorej obraz usecky a*+v* je a+v( umiesnena rovnobezne a a*+v*). A urob obraz pomocneho trojuholnika. To da hladany trojuholnik.
Rovnolahlost iste dokonale poznas. ( ak nie si ju dostuduj).
Kym som pisal aj kolega ↑ laszky: (Pozdravujem) ty popisal jednu tiez dokonalu metodu.
Tak mas vyber.
↑ vanok:↑ laszky:↑ mikraa:
Zdravím.
Tak tyto konstrukce si po víc jak třiceti letech od ukončení gymplu už nepamatuji, je to tak trochu pro mě "španělská vesnice".
Jediné co mě napadlo, sestrojit si úsečku AB délky
,dále úsečku BC délky
, kde
volím dostatečně velké, aby úsečka AC byla větší než zadaná. V bodě B vztyčím kolmici na které zvolím bod D (dostatečně daleko od úsečky).
Následně sestrojím trojúhelník ACD, bodem D vedu rovnoběžnou přímku s úsečkou AC, na kterou přenesu délku zadané úsečkyKL, tak aby K=D , (bod L směřuji napravo od D) bodem L vedu rovnoběžku s AD, dostanu tak průnik této rovnoběžky se stranou trojúhelníka, řekněme bod R.Nakonec vedu bodem R rovnoběžku s AC, dostanu úsečku rozdělenou v daném poměru 
↑ vanok: ↑ krakonoš:
↑ laszky:
Všem vám moc děkuji za pomoc a ochotu. Opravdu jste mi pomohli. Mohu vás požádat ještě o radu s dalšími úlohami, se kterými si nevím docela rady?
1) Sestroj trojúhelník ABC, je-li dáno: Tb, c, úhel gama.
Podobné úlohy, kdy je dána těžnice nebo výška a přilehlý úhel dám, ale zde, jak je úhel protilehlý nevím... Na netu jsem podobný úkol nenašla, zde jeden podobný je, ale vůbec se v něm neřeší ten úhel...
Moc děkuji. Hezký den:-)
↑ mikraa:
Zdravím.
Řekl bych - využít vztah mezi obvodovým a středovým úhlem oblouku kružnice, jejíž tětivu tvoří zadaná strana c.
A dodal bych - pro každý příklad je účelné zřídit samostatný dotaz (nejen proto, že je to uvedeno v pravidlech fóra).
Ahoj ↑ krakonoš:
moc děkuji, ale vůbec mi to nejde. Když to dělám, jak říkáš, tak kružnice o poloměru 2tb mi neprotne ten trojúhelník, kde je pevně dán jen úhel gama.
Můžeš prosím ještě jednou polopatě, pro nechápavé?
Děkuji.
Ahoj ↑ Rumburak:
omlouvám se, tento úkol už mám vyřešen. Vložila jsem sem další, ale jak jsem byla upozorněna Jj, měla jsem založit nový dotaz. Nyní řeším:: Sestroj trojúhelník ABC, je-li dáno: Tb, c, úhel gama.
Děkuji.
Stránky: 1 2