Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 09. 2009 21:44

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Soutěž Will Hunting

Každý, kdo se v matematice alespoň trochu vyzná viděl určitě film Dobrý Will Hunting. Nenápadný uklízeč ve škole řešil ve volné chvíli nejtěžší matematické příklady. Napadlo mě, že by jsme tady mohli založit soutěž s názvem Will Hunting. Nějaký matematický génius, který zde na fóru bezesporu působí by vždy zadal nějaký příklad a my by jsme se ho mohli vždy zhostit a snažit se ho vyřešit. Kdo by ho vyřešil (i více lidí), ten by tady mohl vystupovat jako držitel ceny Willa Huntinga (velká prestiž). Mě by nejvíc sedly příklady z matematické analýzy

Offline

 

#2 04. 09. 2009 21:55

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Soutěž Will Hunting

A podmínky nebo smysl toho? Už takovéto zadávání úloh tu nekrátkou dobu funguje v patřičných sekcích.

Offline

 

#3 04. 09. 2009 22:13

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Já bych to viděl tak, že po zadání příkladu by byl k vyřešení problému vyčleněn určitý čas, např. 1 den, týden. Soutěž by se mohla klidně rozdělit i do úrovní obtížnosti. Pro střední školy by to mohla být cena Willa Huntinga juniora, pro vysokoškoláky cena Willa Huntinga seniora. Smysl bych viděl hlavně v motivaci a již zmíněné prestiži. Cena by se mohla např. po měsíci odebrat a tak motivovat bývalého vítěze k dalšímu úspěchu. Nemuselo by jít o jediný příklad. V každé úrovni obtížnosti by se mohlo zadávat i více příkladů, ale musely by být z určitého matematického okruhu. Někomu jde v matematice všechno, jiným jen některé matematické disciplíny. Ten, kdo by byl držitelem této ceny by neměl mít možnost řešit soutěž až do doby, než mu bude cena odebraná. Je to jen nápad

Offline

 

#4 04. 09. 2009 22:25

lukaszh
Místo: Bratislava
Příspěvky: 2314
Reputace:   37 
 

Re: Soutěž Will Hunting

↑ Tomas.P:
Ako povedal ↑ halogan:. Nie je to síce súťaž, ale príklady nad rámec školy sa riešia v Zajímavé příklady a úlohy. Uvidíš to na úvodnej stránke. Tam si vyberieš napríklad najobsadzovaniejšiu Matematická analýza, a sú tam celkom zaujímavé aj ťažké príklady.


"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Offline

 

#5 04. 09. 2009 22:41

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

A to je chyba, měla by se z toho soutěž udělat. Jsem tady nový, tak nevím co je pro člověka zajímajícího se o matematiku lepším hnacím motorem při řešení příkladů než soutěž. Bylo by to bez trémy, člověk by si v pohodě domova řešil soutěžní příklady a po zisku ceny by se mohl považovat za někoho

Offline

 

#6 04. 09. 2009 23:06 — Editoval jelena (05. 09. 2009 01:24)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Soutěž Will Hunting

↑ Tomas.P:

nevím co je pro člověka zajímajícího se o matematiku lepším hnacím motorem při řešení příkladů než soutěž.

Toto jsou moje absolutně nejlepší hnací motory: jen z posledního tydne od Simony (děkuji a gratulace) nebo od Pepy (děkuji a blahopřeji) a takové další :-) Ale každý má svoje důvody, rozumím.

A jsem spokojena, když se považuji za sebe (nemusím za někoho).

Ať se vede.

Edit: ale pokud je zájem o ceny, tak vitěz může být vyhlášen rozhlasem a nechám mu (ji) zahrat, pozdrav :-)

Offline

 

#7 05. 09. 2009 07:48 — Editoval Tomas.P (30. 04. 2010 11:52)

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Ať se vede.

No dobře. Uznávám svou chybu, máš pravdu. Jsou vyšší hodnoty než jen vyhrát nějakou soutěž, je to tak

Offline

 

#8 05. 09. 2009 09:56

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Soutěž Will Hunting

V pořádku, tady jsou tři problémy.

1) Někdo by úlohy musel zadávat, a tím by se automaticky vyřadil.
2) Stejně by to bylo jak teď, kdy se baví 3-4 lidé.
3) Kdyby vyhrála jelena, tak už by nebyla Rádio Jerevan, o které tak dlouho usilovala.

Offline

 

#9 05. 09. 2009 10:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Soutěž Will Hunting

↑ Tomas.P:

Já jsem jen reagovala na slovo "chyba" (proč chyba, když není řečeno, co je spravně?) a na hnací motory. A také nevidím důvod, proč uznávaš chybu (v dalším příspěvku), jen pokud někdo má jiný názor - můj také nemusí být spravny.

↑ halogan:

Jelena by nevyhrala, jelikož by se toho nezůčastnila - úlohy v kategorii "zajimavých" neřeším - a pokud ano, tak jsou tam zařazeny omylem - a okamžitě prosím, aby se přesunulo - můžete překontrolovat (tato ještě trčí)

Trochu važně - odkaz na korespondenčí soutěž má vážený Moderator kolega Kondr v podpisu - stačí pohledat, jsou i další (v Opavě KOS), další v okolí atd. A pokud někdo má čas, chuť a náladu, ať si organizuje, co se mu chce.

-------
Já dnes budu u kamarádů, kde jsem vždy dotlačena k nějaké herní aktivitě - poslední to bylo vytahování takových špalků s tečkami za zachování stability celé stavby, samozřejmě jsem prohrala a ještě dlužím zpěv nějaké lidovky v originální řeči (a já jsem si vybrala zrovna bulharštinu - no uvidíme, co dnes dám, buben si vezu, to ano)

Mějte se pěkně :-)

Offline

 

#10 05. 09. 2009 14:40

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Někdo by úlohy musel zadávat, a tím by se automaticky vyřadil.

Mohlo by to být tak, že by úlohy zadával pokaždé někdo jiný. Tady na fóru se najde určitě více lidí schopných zadat pro obě dvě kategorie dávku úloh. Můžou čerpat z internetu, různých sbírek aj. zdrojů. Někdo je určitě natolik schopný, že si může úlohy vymyslet z hlavy. Viděl bych to tak, že jednou by zadal někdo úlohy a v dalším termínu by se mohl zůčastnit sám této soutěže, to už by zadával úlohy někdo jiný.

Stejně by to bylo jak teď, kdy se baví 3-4 lidé.

A proto musíme dát hlavy dohromady a vymyslet soutěž, která nemá ve světě obdoby. Něčím vyjímečnou. Takovou aby si získala co nejvíc lidí tady na matematickém fóru. Spousta lidí tady přichází s nějakým matematickým problémem a ty by se teoreticky mohly také do soutěže zařazovat. Kdyby s tím spěchal, tak by mu bylo řešení daného problému odesláno na e-mail. Mohli by jsme do toho míchat i příklady z fyziky, to by nebylo na škodu.

Kdyby vyhrála jelena, tak už by nebyla Rádio Jerevan, o které tak dlouho usilovala.

Tak by byla Rádio Jerevan s cenou Willa Huntinga juniora nebo seniora. Asi patří mezi ty, kteří radí lidem, jak se má řešit daný problém. Mohla by být v této soutěži konzultantkou. Kdyby jsme např. zadávali po deseti úlohách, tak by bylo možné v některých případech konzultovat daný problém se zadávajícím nebo i někým jiným a tak získat drobnou nápovědu. Každý by měl mít možnost z těch deseti úloh nanejvýš u pěti získat nějakou nápovědu, odkaz na internetu atd.

Soutěž je určitě v matematice pozitivní. Když byly vyhlášeny Problémy tisíciletí, tak to vyvolalo ve světě matematiky menší rozruch a vidíte, Poincarého domněnka je vyřešena. Já sám nejsem bůhvíjak dobrý v matematice, ale snažil bych se účastnit co nejvíce. Jak říkám, je to jen nápad

Offline

 

#11 05. 09. 2009 16:32

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Příspěvky: 4246
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 
 

Re: Soutěž Will Hunting

↑ Tomas.P:Jako moderátor nemám nic proti soutěži, dokonce bych i vítězi titulek z Matematika/Pythagora/Einsteina na Huntinga změnil. Soutěžení v matice mě dřív bavilo a bylo pro mě tím motorem. Ale ve tvém návrhu je stále moc takového toho "musíme udělat soutěž" a málo toho "já si to beru na starost, úlohy vyberu, od Vás chci pomoci jen s ...; když to skončí fiaskem, tak nebudu truchlit".


BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Offline

 

#12 05. 09. 2009 17:55

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

To nejde udělat ze dne na den, musím to ještě více promyslet a pak z něčím příjdu. Jsem tady teprve druhým dnem a proto se nechystám dělat revoluci. Můžu si vzít na starost to, jak by to probíhalo, zařazení úloh by muselo obstarat více lidí. Musíte mi dát čas. Kdyby měl někdo nějaký návrh kolem pravidel, tak ho sem určitě napište, nebude to na škodu.

Offline

 

#13 05. 09. 2009 19:59

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Už na tom pracuji :-)  Brzy to zveřejním.

Offline

 

#14 05. 09. 2009 21:40

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Dobrý Will Hunting : matematicko - fyzikální soutěž
                                                                                                     
                                                                                                       JENOM NÁPAD


PRAVIDLA: 

PRO KOHO JE SOUTĚŽ URČENÁ:
soutěže by se měli účastnit všichni, kteří mají s matematikou (popř. fyzikou) nevyřízené účty.

JAK TO BUDE PROBÍHAT:
úlohy se budou zadávat vždy první den v novém měsíci a na jejich vypracování budou mít soutěžící jeden týden. Vždy se budou zadávat čtyři lehké a čtyři těžké úlohy z matematiky. Dále se budou zadávat dvě lehké a dvě těžké úlohy z fyziky a to podle kategorie jr. nebo sr. Sám se budu této soutěže také účastnit

JAK ZÍSKAT CENU WILLA HUNTINGA:
nebude to nic lehkého. K zisku ceny musí soutěžící získat 40 bodů z matematiky a 10 bodů z fyziky. Když někdo vyřeší čtyři lehké úlohy z matematiky, tak se mu započítají dva body, když vyřeší čtyři těžké úlohy z matematiky, tak se mu započítají čtyři body. U fyziky je to obdobné. Za vyřešení dvou lehkých úloh z fyziky se mu započítá jeden bod, za vyřešení dvou těžkých úloh z fyziky se mu započítají dva body. Cena se uděluje na dobu jednoho roku, poté jí je oceněný zbaven. Důvod takového bezpráví je jasný – motivace. Když bude někdo oceněn a bude nadále řešit úlohy z této soutěže a dosáhne v matematice a fyzice dvojnásobku získaných bodů (matematika – 80 bodů, fyzika – 20 bodů), tak u toho bude k ceně přidaný název Mr. (Mrs.) Will Hunting jr. nebo sr. To už je pak velká prestiž

POVOLENÝ DOPING: 
aby jste si nemysleli, že vás v tom necháme samotné, tak s tím nepočítejte. K dispozici budou konzultanti. Jak si to představuji? Úlohy se budou zadávat do speciální sekce na matematickém fóru určené jen pro tuto soutěž. U každé úlohy bude umožněno hlasování, zda jste tuto úlohu zvládli vyřešit nebo zda na to nemůžete vůbec přijít. U dvou úloh z matematiky, kde bude nejvíc hlasů k možnosti – nemohu za žádnou cenu vyřešit bude povolena nápověda konzultantů, která bude zveřejněna pod úlohou. U fyziky bude taková možnost u úlohy jedné. Hlasování bude ukončeno vždy pátý den od zadání úloh, poté bude zveřejněna nápověda. Věřím, že většina žádostí pro nápovědu bude u úloh těžkých - nejvíc bodově ohodnocené :-). 

SYSTÉM VYHODNOCOVÁNÍ VÝSLEDKŮ:
výsledky budete posílat na e-mail lidí, kteří úlohy zadali. Musíte poslat celý postup při řešení dané úlohy, ne jen výsledek (nejlépe ve wordu nebo jako skenovaný obrázek). Když bude váš výsledek uznaný jako správný, tak vám budou podle bodového systému přiřazeny body.

JAK SE BUDOU ÚLOHY PŘIPRAVOVAT: 
úlohy budou připravovat jak konzultanti, tak můžete svou trochou do mlýna zařadit do soutěže úlohy, na které nemůžete sami přijít.  Nebude to nic jednoduchého. Připravit na každý měsíc 24 úloh z fyziky i matematiky je víc jak obtížné. Může se stát, že některý měsíc bude soutěž odložena. V takovém případě děkuji za pochopení. Během měsíce budete informováni, kolik úloh je připravených a jak se to stíhá. Jsou možné také změny v celém systému, to ukáže čas

WILL HUNTING JR.:
cena Willa Huntinga jr. je určena pro ty, kteří studují střední školu, gymnázium a alespoň z části ovládají některou z těchto matematických nebo fyzikálních záležitostí:

MATEMATIKA:

1)    Základní poznatky: číselné obory, množiny, výroky, dělitelnost, mocniny, mnohočleny, lomené výrazy, vyjádření neznámé ze vzorce
2)    Funkce a rovnice: lineární funkce, lineární rovnice a nerovnice, některé rovnice a nerovnice převoditelné na lineární, funkce absolutní    hodnota, rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou, kvadratická funkce, kvadratická rovnice a nerovnice, lineární lomená funkce, mocninné funkce a odmocniny, rovnice a nerovnice s parametrem, exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
3)    Planimetrie: geometrické útvary v rovině, základní planimetrické věty
4)    Goniometrie: goniometrické funkce, goniometrické rovnice a vzorce, trigonometrie
5)    Stereometrie: polohové vlastnosti, metrické vlastnosti
6)    Komplexní čísla: základní vlastnosti komplexních čísel, goniometrický tvar komplexních čísel, řešení rovnic v oboru komplexních čísel
7)    Analytická geometrie: vektory, analytická geometrie v rovině, analytická geometrie v prostoru, kuželosečky
8)    Posloupnosti: posloupnosti a jejich vlastnosti, aritmetická a geometrická posloupnost, limita posloupnosti a nekonečné řady
9)    Kombinatorika, pravděpodobnost,statistika
10)    Diferenciální a integrální počet:  spojitost, limita, derivace, integrální počet 

FYZIKA:

1)    Mechanika:  kinematika, dynamika, pohyb po kružnici, mechanická práce a mechanická energie
2)    Molekulová fyzika a termika: plynné skupenství, kruhový děj
3)    Elektřina a magnetismus: elektrostatika, elektrický proud, polovodiče a základy elektroniky, vedení proudu v kapalinách a plynech, magnetické pole, střídavý proud, elektřina a magnetismus v praxi
4)    Optika: šíření světla, optická zobrazení, vlnové vlastnosti světla, elektromagnetické záření
5)    Moderní fyzika: úvod do speciální teorie relativity




WILL HUNTING SR.:
cena Willa Huntinga sr. je určena pro ty, kteří studují vysokou školu a alespoň z části ovládají některou z těchto matematických nebo fyzikálních záležitostí:

MATEMATIKA:

1)    Lineární algebra:  Gaussova eliminační metoda, lineární prostory, grupy, tělesa, matice, determinanty, soustavy lineárních rovnic, lineární zobrazení, lineární prostory se skalárním součinem, aplikace lineární algebry v geometrii
2)    Diskrétní matematika: logika, množiny, relace, funkce, kombinatorika, grafy, stromy, relace (podrobně), logika - dokazatelnost, predikátová logika
3)    Matematická analýza: čísla, posloupnosti, funkce jedné proměnné, spojitost, limita, derivace, průběhy funkcí, řady, primitivní funkce, výpočet speciálních primitivních funkcí, Newtonův integrál, obecný integrál, obyčejné diferenciální rovnice, funkce více proměnných, parciální derivace, extrémy funkcí více proměnných, integrál více proměnných, křivkový integrál, plošný integrál, vektorová analýza, rotace, stejnoměrná konvergence, integrace s parametrem, Fourierovy řady, Laplaceova transformace, metrické prostory, teorie míry, komplexní funkce, komplexní derivace, elementární funkce, komplexní integrace, mocninné řady, rezidua, Fourierova transformace, variační počet, Banachovy prostory
4)    Numerická matematika:  numerické řešení soustav lineárních rovnic – Gaussova eliminační metoda, Choleského dekompozice, interpolace a aproximace, numerická derivace, numerická integrace, numerická kvadratura a kubatura, numerické řešení soustav nelineárních rovnic – metoda tečen, numerická optimalizace – metoda nejmenších čtverců, numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic – Eulerova metoda
5)    Matematická statistika a pravděpodobnost: rozložení náhodné veličiny, normální, studentovo, Fisherovo-Snedecorovo, Pearsonovo rozdělení, bodové odhady, testování hypotéz, Grubbsův a Dixonův test, (Ne)lineární regrese
6)    Matematická ekonomie:  úloha matematického programování, klasické programování - Langrangeovy multiplikátory, nelineární programování - Kuhn-Tuckerovy podmínky, lineární programování, mikroekonomie, neoklasická teorie domácnosti a firmy, dualita v mikroekonomii - mezi nákladovou a produkční funkcí, mezi přímými a nepřímými agregačními funkcemi..., nesoutěživé přístupy v mikroekonomické teorii, teorie spotřebitele - preference, funkce užitečnosti, globální analýza a ekonomie

FYZIKA: Bohužel ještě nepatřím mezi vysokoškoláky, proto mi budete muset s touto sekcí pomoci. U vysokoškolské matematiky obdobně

BUDU RÁD K VAŠÍ REAKCI KOLEM BODOVÉHO SYSTÉMU A MNOŽSTVÍ ZADÁVANÝCH ÚLOH

Offline

 

#15 05. 09. 2009 22:06

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Soutěž Will Hunting

1) Není tu moc lidí, kteří mají dobrou znalost jak z matematiky, tak z fyziky (zdravím Pavla Brožka a obdivuji).

2) Nevím, jak dlouho tě (nebo někoho) to bude bavit opravovat.

3) Je tu tak nevyrovnané spektrum lidí, že k tomu, aby cenu nezískali ti nejlepší, může dojít jen tak, že se nezúčastní :)

4) Líbí se mi kadence jednou za měsíc. To je fajn.

5) Stejně bych pokračoval v tom, co zde kolegové praktikují již delší dobu - že zadávají příklady do zajímavých úloh. A je vidět, že to nejsou žádné lehké věci, s poslední nerovností od Mariana si zatím nikdo neporadil.

---

Neber to jako nic zlého, jen mi přijde, že tu nemáme dost lidí a dostatek motivace. Lidi zde si prostě pěstují svůj altruismus a nesnaží se vyvýšit nad ostatní.

Offline

 

#16 05. 09. 2009 23:21

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Soutěž Will Hunting

↑ Tomas.P:

Mám návrh: najdi pár úloh z matiky a fyziky (pokud chceš, můžu pomoct, kdyžtak se ozvi na icq/mail), nemusí jich být tolik jak píšeš. Založ nové téma, napiš tam ve stručnosti pravidla (co nejstručněji, aby nikoho neodradil dlouhý text). Bude to třeba nulté kolo, jen tak na zkoušku. Uvidíš jestli bude dost velký zájem, aby mělo smysl pořádat takovou soutěž.

↑ halogan:

Zdravím, nějaká znalost matematiky je potřebná ke studiu fyziky, takže to nepovažuji za nic neobvyklého. Tohle fórum je hlavně matematické, tak se tu jen nevyskytuje tolik fyziků :-)

Offline

 

#17 06. 09. 2009 08:59

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Není tu moc lidí, kteří mají dobrou znalost jak z matematiky, tak z fyziky (zdravím Pavla Brožka a obdivuji).

Je tu celkem 4499 zaregistrovaných uživatelů a věřím, že má většina z nich s matematikou (popř. fyzikou) něco společného. Úlohy označené jako lehké se řešit určitě dají. Stačí jen k danému problému vyhledat nějaké vzorce a zapojit trochu logického myšlení. Kdo umí řešit úlohy v matematice, ten se neztratí ani ve fyzice. Musí se o tom minimálně polovina z těch 4499 zaregistrovaných nějak dozvědět.

Nevím, jak dlouho tě (nebo někoho) to bude bavit opravovat.

A proto nás na to musí být co nejvíce. Bude to jen jeden týden v měsící (možná i co dva měsíce) a to zase není velká zátěž. K opravování budeme mít k dispozici tři týdny (možná i šest týdnů) a to se při dobré vůli dá zvládnout.

Je tu tak nevyrovnané spektrum lidí, že k tomu, aby cenu nezískali ti nejlepší, může dojít jen tak, že se nezúčastní.

Úkolem této soutěže není dělat rozdíly mezi nejlepšími a méně lepšími. Nejlepší se účastnit samozřejmě můžou. Viděl bych to tak, že ten kdo se považuje za nejlepšího, tak u toho by se pravidla mohla změnit. Např. bodový systém by byl trochu zpřísněný. Nejlepší by se museli při zařazování přiznat, že jsou nejlepší a tak by byli zařazeni do kategorie WILL HUNTING SR. a to i v případě, že studují střední školu nebo gymnázium. :-)

Líbí se mi kadence jednou za měsíc. To je fajn.

Může to být i co dva měsíce, musím to ještě zvážit.

Neber to jako nic zlého, jen mi přijde, že tu nemáme dost lidí a dostatek motivace. Lidi zde si prostě pěstují svůj altruismus a nesnaží se vyvýšit nad ostatní.

O žádné povyšování nad ostatní nepůjde, všichni si budeme v této soutěži rovni. Volná soutěž není vůbec na škodu. Kolik lidí je ochotných zapojit se?

Mám návrh: najdi pár úloh z matiky a fyziky (pokud chceš, můžu pomoct, kdyžtak se ozvi na icq/mail), nemusí jich být tolik jak píšeš.

Množství úloh se může samozřejmě zmenšit a s tím spojený bodový systém. Pomoct nemůžeš, musíš. Jestli si myslíte, že to budu vymýšlet sám, tak to jste na omylu. Kdo je ochotný rozjet tu soutěž se mnou? Já už jsem v tom ponořený naplno a všechno už je teď v pohybu. Mě připadají ty pravidla stručná. Úlohy musíte vybírat vy, já to můžu tak akorát organizovat a pak se soutěže sám účastnit. :-)

Offline

 

#18 06. 09. 2009 09:03

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Tak vypíše tady někdo, co se vyučuje ve fyzice a matematice na VŠ?

Offline

 

#19 06. 09. 2009 10:28 — Editoval BrozekP (06. 09. 2009 10:33)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Tomas.P napsal(a):

Je tu celkem 4499 zaregistrovaných uživatelů a věřím, že má většina z nich s matematikou (popř. fyzikou) něco společného. Úlohy označené jako lehké se řešit určitě dají. Stačí jen k danému problému vyhledat nějaké vzorce a zapojit trochu logického myšlení. Kdo umí řešit úlohy v matematice, ten se neztratí ani ve fyzice. Musí se o tom minimálně polovina z těch 4499 zaregistrovaných nějak dozvědět.

Jen 261 uživatelů má 30 a více příspěvků (tím chci naznačit, že je zde pouze málo aktivních uživatelů). Velká část (řekl bych, že i většina) uživatelů si sem na fórum jde jen pro radu k řešení nějaké úlohy, kterou potřebuje do školy, matika je jinak nezajímá. Divil bych se, kdyby polovinu lidí z těch 4499 matika bavila.

Nejlepší by se museli při zařazování přiznat, že jsou nejlepší

To mě pobavilo :-)

Kolik lidí je ochotných zapojit se?

Myslím, že moc ne, odhaduji řádově jednotky až desítky. Proto můj návrh, abychom to zjistili. V sekci připomínky a nápady lidi neřeknou, že by měli zájem o takovou soutěž, jednoduše proto, že spousta lidí tuhle sekci nepročítá.

Pomoct nemůžeš, musíš.

Nemusím.

Kdo je ochotný rozjet tu soutěž se mnou?

Já ne. Třeba občas nějak pomůžu, ale účastnit se toho tak aktivně, jak si asi představuješ, nechci.

Mě připadají ty pravidla stručná.

Mně ne :-)

Tak vypíše tady někdo, co se vyučuje ve fyzice a matematice na VŠ?

To asi nevypíše, protože toho je hodně. Projdi si třeba studijní plány na matfyzu.

Offline

 

#20 06. 09. 2009 11:18

Olin
Místo: Brno / Praha
Příspěvky: 2823
Reputace:   81 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Přijde mi jako samoúčelné napasovávat takovouto soutěž na toto fórum, nějaké samostatné stránky by jí víc "šikly". Pak mi to ale zas přijde jako nošení dříví do lesa, když jako středoškolák (kterým už bohužel pomalu nejsem) můžu řešit kopu matematických/fyzikálních korespondenčních seminářů, ve kterých můžu vyhrát ceny a jet na soustředko. Nevím, jak je to na výšce, tam by se možná "mezera v trhu" našla.

Tady na fóru je nás ve skutečnosti aktivních tak "pět a půl" a ani nevím, jestli tu ještě jsou nějací aktivní středoškoláci.

Týden na řešení mi přijde málo, můžu mít ten týden úplně jiné věci na práci nebo třeba být někde mimo.


Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Offline

 

#21 06. 09. 2009 12:44

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Myslím, že moc ne, odhaduji řádově jednotky až desítky. Proto můj návrh, abychom to zjistili.

Tak to zkusíme zjistit. První musíme získat co nejvíce soutěžících. Buď  tu soutěž bezmyšlenkovitě vložíme do nějaké sekce a nebo se nejdřív udělá nějaká kampaň na propagaci této soutěže. První, co by se mělo zařídit by bylo vytvoření speciální sekce pro tuto soutěž. Kdo by to mohl zařídit? Musíme dále poprosit nějaké ochotné lidi, kteří zde na fóru působí, aby nám pomohli s organizací. Museli by být ochotní zařadit do této soutěže úlohy, které považují za vyřešitelné. Znáš nějaké? Pravidla soutěže Dobrý Will Hunting měnit nebudu. Jediné, co by jsme mohli brát v úvahu je to, že by se mohla první soutěž považovat za jakousi demo verzi soutěže Dobrý Will Hunting, to by šlo. Byla by to testovací verze bez pravidel.

To asi nevypíše, protože toho je hodně. Projdi si třeba studijní plány na matfyzu.

Znáš někoho na matematickém fóru, který studuje matfyz?

Offline

 

#22 06. 09. 2009 15:46 — Editoval BrozekP (06. 09. 2009 15:47)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Znáš někoho na matematickém fóru, který studuje matfyz?

Sebe :-). Potom je tu ještě Lishaak.

Nevzpomínám si teď na další, ale asi by se tu ještě nějaký matfyzák našel.

Offline

 

#23 06. 09. 2009 16:20

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

No tak to musíš mít přístup ke spoustě různých úloh jak z oblasti matematiky, tak i fyziky nebo ne? Nevíš o někom, kdo by mohl zajistit tu volnou sekci? Zkus mi pls na můj e-mail poslat nějaké příklady do matematiky (popř. fyziky) a jestli vyřeším alespoň jeden z deseti, tak to beru :-). Můžou to být příklady jak pro střední školy, tak i VŠ. Já zkusím taky něco vyhledat (z matematiky) a můžeme rozjet tu soutěž, ok.

Offline

 

#24 06. 09. 2009 16:35

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

VÝZVA

Prosím o pomoc ohledně demo verze matematicko - fyzikální soutěže. Všichni, kdo jste ochotní podílet se na přípravě této soutěže, prosím o vaše náměty. Posílejte prosím na můj e-mail úlohy jak z matematiky, tak i fyziky, které by se daly zařadit do této soutěže. Můžete posílat úlohy ze všech matematických (popř. fyzikálních) disciplín, které jsou obsahem jak středoškolské, tak i VŠ tématiky. Je to asi ztráta času, rozjíždět soutěž, kterou všichni odsuzují a to ani nezačala, ale zkusit se musí všechno.

Offline

 

#25 06. 09. 2009 21:32

Tomas.P
Příspěvky: 648
Reputace:   22 
 

Re: Soutěž Will Hunting

Můj e-mail je yourname@centrum.cz

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson