Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám zadaný příklad
a zjišťuji průsečík s osou x, vytvořila jsem rovnici
. Nevím jestli to dělám dobře, ale snažím se vše přehazovat na levou stranu rovnice, abych osamostatnila x, avšak se nemůžu dopracovat k výsledku, který má být
. Dělám něco špatně?
Děkuju předem za každou radu.
↑ Deniska98:
Samozrejme, že "výsledok" je zle... chýba mínus.
Dá sa ľahko presvedčiť :-)
↑ Deniska98:
Zdravím.
I v učebnici bývají chyby. Na grafu kolegyně ↑ misaH: je vidět, že výsledek bude jiný a zkouška ukáže, že číslo
řešenou rovnici nesplňuje.
Takže se není co divit, že se k uvedenému výsledku nemůžete dopracovat. Ovšem k čemu jste se dopracovala nebo jak dopadla zkouška Vašeho výsledku nepíšete.
↑ Deniska98:
No a čo keď je ten "výsledok" v učebnici - tlačiar mal zlé okuliare a nevšimol si mínus pred zlomkom - to je nejaký problém?
Chyby sa stávajú všade, neviem, prečo by mali byť výsledky v učebnici výnimkou. Ale ako chceš - keď ťa už ani graf nepresvedčil, tak neviem, čo by ťa asi tak presvedčiť mohlo...
Počula si už o Fake news?
Prestávam sa čudovať - stačí sa tváriť ako pravda a ľudia ignorujú fakty, aj večne kritickí mladí ako vidím, hoci tí by mali byť naša svetlá jasná a čistá budúcnosť...
Ale opakujem - ako chceš, hľadaj a hľadaj - celý život a celú smrť - postup vedúci k správnemu výsledku 1,5...
Naozaj žasnem - človek sa skutočne učí až do konca života. Veď už len logicky, zo ZŠ: podľa rovnice ide o lineárnu rastúcu funkciu, ktorej graf pretína os y v čísle 2. Takže priesečník s osou x v žiadnom prípade nemôže byť v kladnom čísle...

↑ misaH:
Vyjadrím aj ja svoj názor. Úplne s Tebou súhlasím. Mne sa tiež viackrát stalo, že mi vyšiel iný výsledok ako bol uvedený v knihe.
Riešenie bolo jednoduché: urobiť skúšku správnosti. Tak som hneď zistil kto má pravdu. Niekedy som robil skúšku numericky, inokedy graficky.
Viem, že som nenapísal žiadnu novinku. Len som povedal svoj názor :)