Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poradili by ste mi s tymto priklad ?
Dělník tlačí bednu o hmotnosti 25,0 kg vzhůru po dokonale hladké nakloněné rovině o úhlu sklonu 25o. Působí na ni při tom silou o velikosti 209 N, která je rovnoběžná s nakloněnou rovinou. Vypočtěte práci, kterou při posunutí bedny o 1,50 m vykonají síly působící na bednu: a) síla, kterou působí dělník, b) tíhová síla, c) normálová (tlaková) síla nakloněné roviny. d) Jak velká je celková práce, kterou vykonaly síly působící na bednu?
:-) já myslel, že tím chceš naznačit, že chceš nápovědu k D
a) není dobře, pokud se spočítá z 25 kg, 9,81 a 25°, ale je dobře, vzhledem k tomu, že je výslovně uvedena v zadání:-)
buď je tam chyba, nebo se má počítat ještě se zrychlením, pak by nebyly dobře tvé ostatní výpočty.
b) ano,
c) ano, (nepočítal jsem, ale vzorec se mi zdá správný, pokud (poznámka k a)
a pokud je A dobře, tak bonusová otázka zní, jak daleko stojí druhý dělník, kterému ta věc po přepadnutí přes konec nakloněné roviny spadla na nohu:-)
Nebo by tam mohlo být tření a pak je bonusová otázka, zda to po vytlačení začne klouzat zpátky.
↑ ce4aser:
k d)
Normálová síla práci nekoná (je kolmá na směr pohybu)
Zbývají
a tíhová síla (jen její složka do směru pohybu)
takže