Dostal jsem mimořádný domácí úkol na prázdniny, musím ho udělat do zítra neví si někdo rady? Vůbec mi to nevychází...
U přiležitosti oslav Dne vzniku Československa pořádal pan prezident banket, na který prezidentská kancelář nachystala z hradního sklepení 7 sudů vína, dále 7 sudů vína už dříve z poloviny vypitých a také 7 sudů prázdných. Účast byla hojná, a proto byli hosté rozděleni do tří sálů a pan kancléř byl postaven před úkol rozdělit sudy do sálů tak, aby v každém byl stejný počet sudů i stejné množství vína. Jak byste si poradili vy?
↑ Tomstokli:
Možná by ti pomohlo si nejdříve pro představu říci, že jeden plný sud obsahuje 2 litry vína.
A pak až se to pokusit zobecnit.
↑ Pomeranc: to už jsem udělal, dokázal jsem to rozdělit ale nevím jak mám rozdělit 10 prázdných sudů....

Ale ty máš k dispozícii len 7 prázdnych sudov, nie 10. V zadaní sa nepíše, že je dovolené prelievať víno z jedného suda do druhého. Sudy musia byt rozdelené tak, ako sú.
Začal by som tým, že v každej sále musí byť 7 sudov (lebo je ich dokopy 21) a v každej sedmici musí dohromady byť 3,5 objemových jednotiek vína (tu je objemovou jednotkou objem jedného suda). To znamená, že v každej sále musí byť aspoň jeden sud spolovice plný.
↑ Tomstokli:
Dobře, tak jinak.
Nakresli si 3 příhrádky, které reprezentují sály.
Pak 7 vyplněných koleček - plný sudy
7 nevyplněných koleček - prázdné sudy
7 koleček, které rozdělíš na 2 poloviny, kde u každého kolečka jednu z těch polovin vybarvíš.
No a pak se snažíš rozmístit kolečka do přihrádek, aby v každé přihrádce v součtu bylo stejné množství vyplněné části.
↑ Pomeranc:
tam píšou že musí být i stejný množství vína tak sůdů vína...takže když jsem si to takhle nakreslil tak jak rozdělím zbytek?
↑ Pomeranc:
nebo když to rozdělím na stejný počet sudů tak zas nemám stejný množství vína.....

↑ Tomstokli:
Ako som povedal - najskôr do kždej sály prideľ jeden poloprázdny sud, až potom prideľuj ostatné (prázdne prideľuj ako úplne posledné).
Hint: z hľadiska objemu vína v sudoch je jeden plný sud rovnocenný dvom poloprázdnym.
↑ Tomstokli:
Ale jo, jde to. Poslední příspěvek kolegy Ferdish je opravdu dobrým vodítkem.
PS: Možná by bylo dobré si ten obrázek kreslit obyčejnou tužkou, protože, pak se to dá vygumovat
a lehce překreslit.
↑ Ferdish:
tak díky moooc tohle mi pomohlo prvně si tam dát jeden poloprázdný a potom dávat ostatní v každým sálu je 3,5l vína když beru že v jednom sudu je jeden litr. A v každým sálu je 7 sudů :-)

↑ Tomstokli:
:-)