Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,chtěla bych poprosit o radu s timhle příkladem:
Šest studentek a osm studentů,mezi kterými jsou Jana a David,mají ze svého středu vylosovat čtyřčlennou skupinu.Jaká je pravděpodobnost,že mezi vylosovanými studenty bude: a)Jana a David b)Jana nebo David c)David d)Jana,ale David ne?
Děkuju za každou radu :)
Ahoj Mončo. Celkový počet čtveřic, které se dají vybrat ze 14ti lidí je
. Pokud je ti tohle jasné, máš zpola vyhráno. Teď už stačí jen přemýšlet. V a)čku chceme jen takové čtveřice, které obsahují dva konkrétní lidi, ostatní nepočítáme. Teď kolik jich je. Můžeme je spočítat tak, že prostě vybereme Janu s Davidem a pošleme je pryč, a teď se jenom podíváme kolik různých dvojic ze zbytku k nim můžeme vybrat, tedy
. Pravděpodobnost pak dostaneme vlastně z definice jako počet těch jevů co nás zajímají podělený počtem všech jevů co mohou nastat. To by měl být výsledek. Ty ostatní body se budou dělat podobnými úvahami.
↑ Moncaaa:
To mi vyšlo teda jinak. Jak jsi to počítala?
Edit: Ne, kecám, já jsem přece taky vůl. Máš to dobře. Jediný co máš špatně je, že to není přesně 50,5%, ale nějakej zlomek blízko tomu číslu. Správný je napsat to buď přesně, nebo aspoň říct že je to přibližně.
↑ Moncaaa:
Kdyby sis nevšimla, právě jsem editoval příspěvěk výše, omlouvám se za zmatení. Jinak já jsem se na to koukal tak (když nepočítám uspěchanej první pokus), že jsem si spočítal pravděpodobnost že nevyberu ani jednoho z nich:
a pak odečetl od jedničky. To je trik co se někdy hodí, tak jen abys tušila že to tak taky jde.
↑ Moncaaa:
Z tvýho postupu je zase vidět, že víš co počítáš, a to je dobře. Není za co.