Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vypočtete soucinitel prestupu hmoty benzenu v parnı fazi (v molm−2 s−1) pri prehanenı vodnı parou v patrove kolone. Destiluje se benzen ze solaroveho oleje pri teplote 130 ◦C a tlaku 106 kPa. Pomer volneho prurezu bezprepadoveho patra k celkovemu prurezu kolony je roven 0,28, prumer otvoru na patre je 10 mm. Rychlost pary vztazena na celkovy prurez patra je rovna 1,8 ms−1. Koncentrace benzenu ve vodnı pare je mala, predpokladejte proto, ze fyzikalnı vlastnosti parnı smesi se priblizne rovnajı fyzikalnım vlastnostem vodnı pary. Pro vypocet pouzijte kriterialnı rovnici: ShG = 0,94ReG^1,15 ScG^0,5 GaG^−0,114 Γ^0,74 

kde ky je soucinitel prestupu hmoty v parnı fazi, vG – rychlost pary v otvorech patra, d – prumer otvoru patra, Γ – pomer volneho prurezu k celkovemu prurezu patra, cG – molarnı hustota parnı faze, DAB – difuzivita benzenu v parnı fazi, νG – kinematicka viskozita parnı faze a g je tıhove zrychleni. Vysledek: Hodnota soucinitele prestupu hmoty benzenu v parnı fazi za uvedenych podmınek je 72,9 molm−2 s−1.
Proísm, pomůžete i s tím někdo.. počítám to již druhý den a stále mi to nevychází..
našel jsem si, že: 
ale bohužel mi nesedí hodnoty a nevyhází to..
Cg se vypočítá ze stavové rovnice, kde p = 106000Pa a T=403,15 K
kinematická viskozit parní fáze je 18,9*10^-3, kinematická viskozita benzenu je (-18*10^-3) ?
molární hmotnost parní fáze 18*10^-3, molární hmotnost benzenu 78,11*10^-3