Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám tu dva integrály u kterých mám určit, při kterým parametru konvergují.
Nevím si s tím moc rady.
1) ![kopírovat do textarea $\int_{0}^{1}[ log(x)]^{n}$](/mathtex/16/161da111fd5731cb2a69634f41af546e.gif)
U jedničky použiju známou limitu, ale co u 0?
2) 
Tak tady jsem to vzala intuitivně. Řekla jsem si, nechť a je třeba 5. Pak pro x=1/2 není logaritmus definován,
a tak jsem došla k závěru, že a musí ležet mezi -1 a 1. Existuje ale nějaký formálnější způsob?
Ahoj ↑ Pomeranc:,
Ten prvy integral najprv primimitizuj per partes ( PP) n krat a na koniec budes mat jedine delikatne x ln(x) a to ma v 0 limitu.
V druhom skus polozit x= cos( theta)
↑ Pomeranc:
Ahoj
U prvního příkladu by šla taky použít substituce a zkoumat tak konvergenci integrálu
, dále využít limitního srovnávacího kriteria
Co se týče druhého příkladu, lze použít opět limitní kritérium typu
, kde
, kde a<>0.
Pro limitu, kde x konverguje k 1 použít pro 
Kontrola pre druhu limitu
↑ vanok:
Ahoj,
1) Takže u nuly to jde upočítat? U jedničky mi vyšlo, že n musí být větší než -1 (což i je řešení).
Asi někde dělám chybu. Když jsem si řekla, že na celý integrál budu dělat per partes,
tak ![kopírovat do textarea $\int_{0}^{1}[\log({x})]^{n} dx = [x*[\log({x})]^{n}]^{1}_{0} -\int_{0}^{1}n*[\log({x})]^{n-1}$](/mathtex/e2/e23583c73881dab541ca35af2a2d3dad.gif)
s tím, že ![kopírovat do textarea $[x*[\log({x})]^{n}]^{1}_{0} = \lim_{x\to1^{+}}[x*[\log({x})]^{n}] - \lim_{x\to0^{-}}[x*[\log({x})]^{n}]$](/mathtex/c9/c94d63bc4da8e5967696cc96593ad5bc.gif)
Když n je menší než 0, není tam problém s tou limitou zprava u jedničky?
↑ krakonoš:
Ahoj,
tu 2) jsem se snažila počítat podobným způsobem, ale nevyšla mi tam žádná restrikce na a, tak nevím :(
Nechť a není rovno 0 (a rovno 0 vyřešíme samostatně).
"u 0"
LSK s
, tedy 
"u 1"
LSK s
a vyjde to stejně.
Ahoj ↑ Pomeranc:,
No ten druhy integral mozes vyjadrit vdaka Taylorov rozvoju.
A to mozes derivovat ako funkciu parametra a....
A to musi dat ten isty vysledok ako ten co som nasiel.
V tom prvom som pokracoval z PP pokial to bolo mozne. ... Na konci toho tam sa objavi to xln x. ...
( aby si to mohla vidiet, je mozno dobre si to urobit pre n=3...)