Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém vypočítat následující úkol.
Voda má při 100C tenzi par 101,325kPa. Jakou tenzi par (v kPa) při stejné teplotě bude mít 7,4% roztok sacharózy za předpokladu ideálního chování. [100,9]
Použila jsem na to integrovaný tvar Clausiovy-Clapeyronovy rovnice.
Tvar jsem použila:
ln(p2/p1) = - ( Δ H vyparne / R ) * ((1/T2) - (1/T1))
R známe, p1 taky, T dosadíme jen jako 1/373,15 (v kelvinech).
Narazím ovšem na dvě neznáme a nevím jak si dopočítát ΔH. Pokud se nepletu H by mělo být uvedené v zadání. Když zapodvadim a do rovnice dosadím p2 z výsledku, vyjde mi ΔH = 13,04.
Moje otázka tedy je, dá se k tomu nějak dostat a já jsem blbá nebo je chybně zadané zadání?
Zadanie je spravne, tvoj postup vsak nie. Skus vyuzit Raoultov zakon a rovno ti poradiim, tych 7.4% je hmotnostnych.
Este mi napadlo (ono to je asi rada/poznatok do buducna), ze ked si to pocitala odkonca a vyslo ti delta_H(vap) 13.04 J/mol, tak to ti mohlo napovedat, ze je nieco zle. Tieto hodnoty su pre bezne rozpustadla ovela vyssie, radovo sa pohybujeme v 10tkach kJ/mol.
↑ Kenniicek: Ahoj, chcelo sa mi to len číselne dopočítať, tak to pre úplnosť aj sem prikladám..
Odkaz