Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 11. 2019 23:46 — Editoval tamrin (25. 11. 2019 19:25)

tamrin
Reputace:   

Hledání extrému funkce pomocí substituce

Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit.

Počítal jsem lokální extrémy této funkce:

Našel jsem 5 stacionárních bodů a určil typ extrému.
$S_1\left[0;0\right] \ S_2\left[1;\frac{1}{2}\right] \ S_3\left[-1;-\frac{1}{2}\right] \ S_4\left[1;-\frac{1}{2}\right] S_5\left[-1;\frac{1}{2}\right]$

Výsledek mám správný (po velmi dlouhém výpočtu), ale chtěl bych se zeptat, jestli by se dal příklad také řešit pomocí následující substituce:
$s=xy$
$t=x^2+4y^2$
Získal bych tak (po roznásobení) funkci
$g(s,t)=t^2-4t-2st+8s$
Hledání lokálního extrému této funkce mě dostává k bodu $T[s,t]=T[2,4]$
Nicméně soustava:
$xy=2$
$x^2+4y^2=4$
řešení v reálných číslech nemá.

V následujícím pokračování už nevím, jestli postupuji dobře a nevím jak postupovat dále:
platí:
$\left(\begin{matrix}f_x^\prime\\f_y^\prime\\\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}s_x^\prime&t_x^\prime\\s_y^\prime&f_y^\prime\\\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}g_s^\prime\\g_t^\prime\\\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\0\\\end{matrix}\right)$
tedy:
$\left(\begin{matrix}f_x^\prime\\f_y^\prime\\\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}y&2x\\x&8y\\\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}xy\\x^2+4y^2\\\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\0\\\end{matrix}\right)$

Zřejmě bude součin matice a vektoru roven nulovému vektoru, když je vektor v součinu roven nulovému, odtud tedy "asi" získávám bod $S_1[0;0]$. Zbylé 4 stacionární body tedy musím získat v jiném případě. Uplně mi nedochází, kdy daný součin ještě bude roven nule. Samozřejmě, že když budu mít nulovou matici, to mě ale nepomáhá.

Nevím jistě, jestli postupuji správně, ale spočítal jsem si, kdy je matice v součinu singulární, tedy kdy má nulový determinant a vyšlo mi, že právě když $x=\pm 2y$, ale nevím kam bych takový vztah dále dosazoval, nebo jestli mi vůbec k něčemu je (spíše jsem si jenom všimnul, že tento předpis platí pro všech 5 bodů).

• (téma jako vyřešené označil(a) tamrin)

#2 25. 11. 2019 23:51

tamrin
Reputace:   

Re: Hledání extrému funkce pomocí substituce

Tak už dobrý už jsem na to přišel :D

Zápatí