Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím o radu s tímto příkladem, vůbec nevím, jak se počítá.
Snažila jsem se počíttat tak, že jsem si vyjádřila ze známých hodnot hmotost NaOH (pomocí objemu a hustoty m=ró.V) a z toho následně hodnotu n (n=m/M), jenže mi vychází hrozně velká čísla, která nedávají smysl...
Kolik ml 30% H3PO4 je třeba na neutralizaci 200 ml 20% NaOH?
Kolik procent činí výtěžek, pokud jsme získali 60g produktu?
Známe:
Mr(H3PO4) = 97,99 ró(30% H3PO4) = 1,181 g/ cm3
Mr(NaOH) = 40 ró (20% NaOH) = 1,219 g/cm3
Mr(Na3PO4) = 163,94
↑ dominika95:
Nejsem sice žádný chemik, takže mě někdo třeba bude muset opravit, ale šel bych na to zhruba takto:
1. Kolik váží můj roztok NaOH?
2. Kolik z toho je skutečně NaOH?
3. Kolik je to molekul/molů?
4. Kolik molekul/molů H3PO4 potřebuju na neutralizaci jedné molekuly/molu NaOH? (Na to bude potřeba znát rovnici reakce.)
5. Kolik toto množství kyseliny váží?
6. Kolik váží 30% roztok s tímto množstvím kyseliny?
7. Jaký je jeho objem?
To, co píšeš vypadá jako popis kroků 1, 2 a 3. Když to sem pošleš, třeba někdo uvidí problém (pokud tam nějaký je).
dominika95 napsal(a):
... hmotost NaOH (pomocí objemu a hustoty m=ró.V) ... jenže mi vychází hrozně velká čísla, která nedávají smysl...
To může být pro to, že jste neuvažovala vliv koncentrace roztoku NaOH na jeho hmotnost (aspoň v textu to neuvádíte).
Řekl bych, že 

zkoušela jsem jsem to přepočítat, vychází mi to takhle, ale stejně pak nevím, jak dál, zase mi pak vychází nesmyslná čísla
ró=m/V -> m=ró.V= 1,219.200= 243,8g
m(NaOH)=20.243,8/48,76 g
n=m/M=48,76/40= 1, 219 mol
a odsud nevím jak dál
↑ dominika95:
Další postup viz ↑ LukasM: - od bodu 4.

už mi to konečně vyšlo, děkuji všem za rady :-)