Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Můžete mi, prosím, zkontrolovat správnost postupu řešení tohoto příkladu:
Zapište jako lineární kombinaci vždy všech 4 vektorů a1=(0,0,0,1) a2=(0,0,2,0) a3=(0,3,0,0) a4=(4,0,0,0) vektor x=(8,9,4,1).
x=a1*r + a2*s + a3*t + a4*z x=.....
8=0*r + 0*s + 0*t+ 4*z 9=0kr + 0ks + 3kt + 0kz 4=0kr + 2ks + 0kt + 0kz 1=1kr + 0ks + 0kt + 0kz
2=z 3=t 2=z 1=k
A jak dál? Ještě někam dosadit, aby se zjistila rovnost? Nebo jsem mohla dosadit už do té poslední rovnice? To asi ne.
↑ Maca:
Myslíš to asi dobře, ale ten poslední řádek je opsanej šíleným způsobem. Dvakrát tam máš že z=2, neznámá s není vyjádřená vůbec a místo neznámé r je vyjádřené jakési k, které se v původní rovnici vůbec nevyskytuje.
Nicméně, pokud ten závěr měl být, že z=2, t=3, s=2 a r=1, tak já s tím souhlasím, a nechápu co chceš dělat dál. Prostě x=1*a1 + 2*a2 + 3*a3 + 2*a4. Pokud si to chceš ověřit, stačí si spočítat tu pravou stranu a vyjde ti levá. Nebo v čem je přesně problém?
↑ Maca:
Ne, tohle je nesmysl. Souřadnice vektorů nemůžeme začít jen tak sčítat. Postačující zakončení je . Nalézt ta čtyři čísla je smysl příkladu.
Ověření že je to dobře by proběhlo následujícím způsobem - vezmeme pravou stranu té rovnosti a vypočítáme kolik to je. Mělo by vyjít (8,9,4,1). Přesvědčme se o tom: Při tomhle výpočtu musí nicméně vektory zůstat vektory. Proto je jako vektory násobím (všechny souřadnice daným číslem) a stejně tak sčítám (příslušné souřadnice spolu).
Je to trochu jasnější?
Stránky: 1