Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím o nasměrování, kde v následujícím výpočtu dělám chybu:
Vypočtěte rychlost elektronu uvolněného z elektronového obalu atomu při fotoefektu, jestliže výstupní práce je 30eV a vlnová délka rtg záření je 1,23 pm! Uvažujte relativistickou změnu hmotnosti.
Uvažoval jsem následovně:
1) spočítám si energii rtg záření, kterou do el. obalu dodávám:
2) od této energie odečtu energii spotřebovanou na uvolnění elektronu z obalu (tj. výstupní práci):
3) tedy většinu energie předám na elektron, ten získá kinetickou energii:
4) vyjádřím v:
5) Podstata mého dotazu: uvažujte relativistickou hmotnost? Postupoval jsem takto (s ohledem na známé veličiny):

relativistická hmotnost vyšla poměrně dost větší než klidová hmotnost elektronu, proto očekávám, že rychlost elektronu bude nepříliš rozdílná od c.
6) Dosazuji do 4) vypočtenou relativistickou hmotnost:
Výsledek je evidentně nesmyslný, uvedené řešení je 2,58*10^8 m/s. Zkoušel jsem se dopočítat hmotnosti z uvedeného řešení, dostal jsem se přes vzorec pro výpočet kinetické energie k výsledku m=4,859*10^-30 kg.
Za každý nápad děkuji.
↑ Ravda:
To je proste. Vztah 3) neni relativisticky a neda se opravit tim, sa se tam dosadi "relativisticka hmotnost". Bude potreba pouzit obecnejsi vztah pro kinetickou energii.
Jinak pozor, E ve vztahu 5) znaci celkovou energii, ne kinetickou - pokud to dobre chapu, tak to nerozlisujes.