Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, ještě tu mám jeden příklad, a nevím, zda je chyba ve výsledkách nebo jsem to já nepochopila?
Zadání je: 
máme určit a) Ověřte, zda je daná skupina vektorů lineárně závislá, nebo lineárně nezávislá.
b) Ověřte, zda dané vektory tvoří bázi vektorového prostoru, do něhož patří.
c) Zapište dimenzi vektorového prostoru, do kterého dané vektory patří.
d) Zapište maximální dimenzi vektorového prostoru/podprostoru, generovaného danými vektory.
vytvořila jsem matici, kde poslední řádek je celý nulový, tudíž mi vyšlo, že je LZ, dimenze tedy by byla 3 a vektory, které tvoří bázi jsou 2
Ve výsledcích je napsáno že dimenze má být 4? Což mi nevychází, když jeden řádek je nulový
a také nechápu jak poznat, zda dané vektory tvoří bázi vektorového prostoru? Zde píší, že netvoří.
Předem moc děkuji!! :)

↑ vlado_bb: Ted moc nechápu otázku? šlo by to prosím ještě víc laicky? :-D
↑ theterka14: Tak laicky: Patria do priestoru
alebo
? Pripadne do ineho?

↑ vlado_bb: upřímně to moc nechápu, a ani nevím, jak to určit, podle čeho...
↑ theterka14:
Doporučuji k přečtení na wikipedii alespoň první odstavec k pojmu báze (lineární algebra) a první odstavec k pojmu dimenze vektorového prostoru. Pak by mohly být úkoly jasnější.
↑ theterka14:
Koľko je súradníc, taká je dimenzia v.p.
Ale naozaj potrebuješ doštudovať základné veci.
Nemáte odporučenú literatúru?
Ak nemáš skriptá (učebnicu), skús Google alebo youtube.

↑ misaH: mame prezentace z prednasek. Zkusím mrknout, zda to nebude v tom nejak vysvětlene. :-)
Vždycky mi přijde, ze to chápu, ale po vice příkladech přijde něco,co vubrc nevím...

↑ auditor: koukala jsem na wikipedii, ale moc to z tpho nechápu. Zkusím se podivat do prezentací, zda to tam je nějak vysvetlene.
Děkuji.
↑ theterka14:
Tak skús a daj vedieť...
Pre oboznámeného človeka sú tie otázky úplne jednoduché...

↑ misaH: jinak mi si říkali, ze dimenze je počet lineárně nezavislych řádku. To je spravne?
Zkusim to zitra pohledat :-)
↑ theterka14:
Dimenzi vysvětlila už kolegyně, že ji určuje počet souřadnic vektorů. Báze má počet nezávislých vektorů roven dimenzi.

↑ auditor: tudiz by u tohoto prikladu měla být dimenze 3
↑ theterka14:
Dimenze vektorového prostoru je 4, protože vektory mají 4 souřadnice. Platilo by to, i kdyby byl vektor jen jeden.

↑ auditor: to ano, ale kdyz ma byt linearne nezávisle vektory, a posledni řádek mi vysel nulovy, tak ten tam prece nepočítám ne? Vždy jsem to určovala podle vysledku, jak mi vysla matice. Ted jsem se v tom tedy ztratila
↑ theterka14:
Zkus odhlédnout od naučeného postupu a představ si situaci geometricky. Vektor o 4 souřadnicích se do menšího než čtyřrozměrného prostoru prostě nevejde.
↑ auditor:a čo napríklad priestor s bázou
?
Ten je jednorozmerný a tvorený štvoricou

↑ auditor: aha, takže dimenze vektorového prostoru se se neodviji od toho, ze tam je nulovy radek? Celou dobu jsem myslela, ze ano.
To by musela byt otazka jen na dimenzi?
Omlouvám se, ze odepisuji az ted.
↑ theterka14: Staci sa pozriet do textu, z ktoreho studujes, ako je definovana dimenzia vektoroveho priestoru. Urcite sa tam nehovori nic o nejakom nulovom riadku.