Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2020 07:39

kuck97
Zelenáč
Příspěvky: 2
Reputace:   
 

Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

Ahoj. Už od mala přemýšlím nad dilatací času a deformací prostoru při rychlosti blížící se rychlosti světla. Chybí mi pochopit proč se hmotné těleso nemůže pohybovat rychlostí světla ? Pomozte mi to pochopit prosím :) děkuju

Offline

 

#2 01. 02. 2020 09:48

LukasM
Příspěvky: 3274
Reputace:   193 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ kuck97:
Na otázky "proč" se špatně odpovídá, když nevíme, kolik toho už víš a co tedy už není třeba rozebírat dál.

Ve zkratce je to asi takhle. V 19. století naši předchůdci objevili zákony týkající se elektřiny, magnetismu a zejména elektromagnetických vln. Toto se jim podařilo popsat soustavou relativně jednoduchých rovnic (Maxwellových rovnic), V těch se objevlila rychlost světla jako kombinace jiných konstant. Také z nich ale plynula podivná věc, a to sice že při transformaci těchto rovnic Galileovou transformací (tedy při přechodu z "klidové" soustavy do "pohybující se") se změní jejich tvar (a tedy že by v obou soustavách měly platit jiné fyzikální zákony). Toto se zdálo špatně, protože je to ve sporu s principem relativity.

Až Albert Einstein roku 1905 přišel s myšlenkou, že je to Galileova transformace, která je "špatně". A že bychom místo toho měli mezi pohybujícími se soustavami přecházet pomocí takové transformace, která nemění tvar Maxwellových rovnic (a to i v mechanice). Tato transformace (Lorentzova transformace) dává pro malé rychlosti podobné výsledky, jako Galileova (takže se nám na první pohled neobjeví stejný problém v mechanice), ale jak se rychlost blíží rychlosti světla, začne se to dost lišit (takže Newtonovy zákony při vyšších rychlostech také přestanou být invariantní a jsou tedy "špatně") . A také z toho všeho plyne, že rychlost světla je ve všech soustavách stejná.

Tomuto musíme věřit. Máme k tomu mnoho dobrých důvodů. Jednak je ta cesta celkem logická, ale hlavně se pomocí těchto předpokladů podařilo předpovědět různé věci, které autoři v té době nemohli znát (a tedy je použít k "přiohnutí" nové teorie tak, aby "to vycházelo"). Takže to vezmeme jako fakt.


No, a jakmile toto přiznáme, najdeme více míst, kde těleso pohybující se rychlostí světla povede k nějakému sporu. Za prvé, na základě STR se dá odvodit, jakou energii potřebuju na urychlení tělesa na nějakou rychlost (vztah $E_k=\frac{1}{2}mv^2$ už neplatí). Platí jiný vztah, který ale pro $v \rightarrow c$ diverguje. Takže libovolné množství energie neurychlí těleso na rychlost světla. Navíc se dá ukázat, že když se od sebe nějaké dvě např. kosmické lodě budou vzdalovat a posílat si signály tam a zpět, při rychlosti signálů vyšší než rychlost světla by při použití našich odvozených pravidel mohla přijít odpověď dřív, než se vyšle otázka - což je také evidentní nesmysl.

Offline

 

#3 01. 02. 2020 11:07

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

Otázkami typu "proč?" se věda obecně nezabývá....fyzika hledá popis toho, jak se svět chová. Neptá se "proč se tak chová?" - protože na to stejně není žádná odpověď, která by šla experimentálně ověřit.

Takže se můžeš ptát jen na to, jak to plyne z teorie relativity (né na to, proč to tak "ve skutečnosti" je).

No a v teorii relativity platí trochu jiný pohybový zákon než jsme zvyklí, neplatí tam klasické

$F=ma=m\frac{dv}{dt}$

anýbrž

$F=m\frac{dv}{d\tau}$

kde to $\tau$ je tzv. vlastní čas, tj. čas, který odměřují hodiny na tom tělese, co se pohybuje.

A ten je samozřejmě oproti "souřadnému času" - tj času ubíhající v souřadné soustavě, ze které to vše pozorujeme a popisujeme, tedy tomu, co označujeme jako "t" zpomalený (dilatovaný - dle toho vztahu pro dilataci času).

Tohle stačí k tomu, abychom rychlost světla nikdy nedosáhli, ať už bude síla jakákoliv.

PS: možná to nemám úplně korektně napsané, nemám teď čas to moc prověřovat, ale v principu to tak je. Pro ty, kdož se s relativitou setkávají prvně se to zpravidla takto neprezentuje, a rozdíl mezi derivací podle vlastního a souřadného času se schová do té hmotnosti - což vede k představě "relativistické hmotnosti" - hmotnosti, jež se zvyšuje se vzrůstající rychlostí tělesa - a v blízkosti rychlosti světla roste až k nekonečnu. "Skutečná" teorie relativity tento koncept ovšem nepoužívá - správná představa je použití toho vlastního času...

Offline

 

#4 01. 02. 2020 16:09

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

LukasM napsal(a):

mohla přijít odpověď dřív, než se vyšle otázka - což je také evidentní nesmysl

Úplně evidentní nesmysl to není, je to "jen" porušení principu kauzality, kterému zatím věříme...nicméně ani ten nemusí nutně platit, jen si zatím nikdo moc nedokáže představit, jak by svět bez kauzality vypadal...

Ale když to jeden čas vypadalo, že neutrina by mohla rychlost světla překračovat, začalo se i tohle hledisko trochu analyzovat ...

To kuck97:

Každopádně ale, částice jež by se pohybovaly nadsvětelnou rychlostí by měly už dost exotické vlastnosti ... dá se říct, že by se jim zaměnil prostor a čas ... takže největší energii by měly při rychlosti blízké světlu (shora) a nulovou energii při nekonečné rychlosti... a tak jako se může normální částice nacházet v jednom místě v prostoru v mnoha různých časech (říkáme že stojí (v prostoru)), tak nadsvětelné částice by zase uměly "stát v čase" - nacházet se v jednom časovém okamžiku na mnoha různých místech...


Pokud na to koukáme z geometrického pohledu - tak v časoprostoru platí trochu jiná "Pythagorova" věta. Zatímco v prostoru máme pro vzdálenost mezi dvěma body vztah typu
$L = \sqrt{x^2+y^2+z^2}$

v časoprostoru vypadá takto:
$S = \sqrt{x^2+y^2+z^2-t^2}$

Je tam to rozdílné znamenéko u časové složky. Díky tomu může být výraz pod odmocninou buď kladný nebo záporný. Odmocninu ze záporného čísla spočítat neumíme, takže si to v případě potřeby musíme "otočit" - a říkáme, že jednou je ta vzdálenost "času-pdobná" - to odpovídá pohybu podsvětelnou rychlostí a podruhé je vzdálenost "prostoru-podobná" - to by odpovídalo nadsvětelným pohybům. Pořád je tam ale to "otočení" abychom nemuseli počítat odmocninu ze záporného čísla ... takže v podstatě nemáme konzistentní teorii která by zahrnovala oba dva pohyby najednou.

Můžeme říct, že tyhle dva podprostory jsou odděleny jakousi "bariérou" či "horizontem", který nelze překročit.

Podobné je to třeba u černé díry - tam také máme ten horizont, na kterém se nám převrací to znaménko pod tou odmocninou...a také úplně nevíme, jak to rozumě interpretovat...ale není to úplně to samé, je to jen podobný problém...

Offline

 

#5 03. 02. 2020 10:15

kuck97
Zelenáč
Příspěvky: 2
Reputace:   
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

Dekuju za pomoc, něco jsem pochytil něco ne, každopádně se mám od čeho odrazit.

Když jsem se začal zajímat o teorii relativity, první úvaha byla při koukani se na hodiny a vzdalování se od hodin rychlosti světla, světelná informace ke mě nedorazí, při pozorování hodin se čas zastaví kdybych ale Koukal na hodinky třeba na moji ruce poběží pořad stejně.

Zase kdyby byl nás pozorovací element zvuk a ne světlo nefungovalo by to.

Všechno dává smysl pokud hmota nemůže dosáhnout rychlost světla. Při jednoduchém vztahu rychlosti, síly, hmotnosti (v Newtonovskem světě ) se rovnice mění pokud je rychlost vyšší než světlo zkracuje se pozorovaný čas a prostor. Je to nějak tak ????

Offline

 

#6 03. 02. 2020 11:14 — Editoval Ferdish (03. 02. 2020 11:16)

Ferdish
Zablokovaný
Příspěvky: 4173
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ MichalAld:
Pozor na malý detail (opravička): v niektorých reprezentáciách ŠTR sa síce rýchlosť svetla explicitne normuje ako jednotková konštanta $|c|=1$, avšak v prípade, že túto normu nepoužívame a ani to nikde nespomíname, je pre vzdialenosť v časopriestore lepšie používať všeobecný výraz $S = \sqrt{x^2+y^2+z^2-c^2t^2}$.

Offline

 

#7 03. 02. 2020 12:43

edison
Příspěvky: 2622
Reputace:   47 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ kuck97:Ten čas a prostor se nezkracuje při nadsvětelné rychlosti, ale už od 0, s tím, že pokud je rychlost k c zanedbatelná, jsou rozdíly pozorovatelné jen vhodnými přístroji.

Rychlost světla je v podstatě vlastnost prostoru, je to rychlost šíření informace a tou se můžou pohybovat jen nehmotné věci, z nichž zatím známe jen elektromagnetické a gravitační vlny.

Při urychlování hmotných těles narazíme na to, že samotná kinetická energie něco váží. To je to slavné E = mc^2. Takže čím rychleji se objekt pohybuje, tím větší hmotnost energie musíme spolu s ním urychlit, abychom ho ještě víc urychlili. Jak se blíží rychlost světla, začne být drtivá většina hmotnosti objektu jen ta kinetická energie. Nakonec zjistíme, že pro dosažení rychlosti světla je potřebná energie nekonečná.

Offline

 

#8 03. 02. 2020 18:12

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

kuck97 napsal(a):

Když jsem se začal zajímat o teorii relativity, první úvaha byla při koukani se na hodiny a vzdalování se od hodin rychlosti světla, světelná informace ke mě nedorazí, při pozorování hodin se čas zastaví kdybych ale Koukal na hodinky třeba na moji ruce poběží pořad stejně.

Tak to je úplně špatná úvaha...koukat se na "vzdalující se hodiny" ... to je úplně špatně.

Správná představa musí být taková, že celý prostor je vyplněný hodinami, jedny vedle druhých (a všechny jdou "stejně") ... a ty mezi nimi proplouváš, a koukat se můžeš vždycky jen na ty, které zrovna míjíš.

Offline

 

#9 03. 02. 2020 18:24

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

Ferdish napsal(a):

↑ MichalAld:
Pozor na malý detail (opravička): v niektorých reprezentáciách ŠTR sa síce rýchlosť svetla explicitne normuje ako jednotková konštanta $|c|=1$, avšak v prípade, že túto normu nepoužívame a ani to nikde nespomíname, je pre vzdialenosť v časopriestore lepšie používať všeobecný výraz $S = \sqrt{x^2+y^2+z^2-c^2t^2}$.

Já vím ... a jak by řekli teoretikové časoprostorové geometrie - jsme blázni, že jsme si zvolili jiné jednotky pro prostor a jiné pro čas, což je úplně stejně hloupé, jako kdybychom délku ve směru osy X měřili v metrech a ve směru osy Y v mílích...


Ale souhlasím, že upozorňovat by se na to mělo...

Na druhou stranu ale, když v těch relativistických vztazích jsou všechna ta "céčka", tak se na ně každý instinktivně zaměří, a už mu uniká ta podobnost se standardní geometrií...a symetrií mezi prostorem a časem. Takto každý vidí, že X je samo, zatímco u T je nějaká konstanta...

Když se Lorentzova transformace napíše bez těch céček, a ještě se udělá malá limita pro nízké rychlosti, a vznikne:

$x' = x-vt$
$t' = t-vx$

každý hned vidí, že x a t jsou na tom úplně stejně...a tak nějak intuitivně očekávám, že kdo to čte, tak základy teorie relativity zná, takže se hned ozve že "...ale nás to učili s tím céčkem..." a můžu mu říct, kam se ztratilo...že jen používám trochu jiný metr než je na Zemi běžné...

Offline

 

#10 05. 02. 2020 08:21 — Editoval hmmh (05. 02. 2020 08:25)

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

Všetky vzťažné sústavy sú si navzájom rovnocenné, preto ak fotón sa pohybuje voči telesu rýchlosťou svetla, tak i teleso sa pohybuje voči fotónu rýchlosťou svetla, preto hmotné teleso môže dosiahnuť rýchlosť svetla...

Bolo vôbec dokázané, že hmotné teleso nemôže rýchlosť svetla prekonať?

Offline

 

#11 05. 02. 2020 11:17

LukasM
Příspěvky: 3274
Reputace:   193 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ hmmh:
Na tebe jsme cekali.

tak i teleso sa pohybuje voči fotónu rýchlosťou svetla

S fotonem ale nejde spojit vztaznou soustavu, protoze by v ni byl v klidu.

Bolo vôbec dokázané, že hmotné teleso nemôže rýchlosť svetla prekonať?

Bylo to dokazane v tom smyslu, ze to plyne z STR, se kterou jsou mimo jine kompatibilni i mnohe dalsi teorie, ktere souhlasi s pozorovanim. Castice na urychlovacich neprekracuji rychlost svetla ve vakuu, nezavisle na tom, kolik energie jim tam dodaji. Ale predpokladam, ze to ti jako dukaz nestaci.

Offline

 

#12 05. 02. 2020 14:26

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

hmmh napsal(a):

Bolo vôbec dokázané, že hmotné teleso nemôže rýchlosť svetla prekonať?

Ve skutečném světě nelze nic dokázat, ani to že se věci nemohou pohybovat rychleji než světlo...ani to, že platí teorie relativity...

Akorát vše co zatím víme nás opravňuje tomu věřit ... neznáme nic co by se nadsvětelnou rychlostí pohybovalo, a STR pro to dává předpovědi, které moc nedokážeme rozumě interpretovat...

Nicméně není to tak dávno, co se tahle možnost (alespoň chvíli) trochu připouštěla - díky tomu experimentu s neutriny...

Offline

 

#13 05. 02. 2020 18:37

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ LukasM:

S fotonem ale nejde spojit vztaznou soustavu, protoze by v ni byl v klidu.

Ale to platí vždy, že ak sa sústava pripojí k inej vzťažnej sústave, tak sú si navzájom v pokoji. Ale aby sme mohli porovnávať navzájom rýchlosti, tak sústavy musia byť predsa oddelené a preto teleso so vzťažnou sústavou fotónu sa spojiť nemôže.

se kterou jsou mimo jine kompatibilni i mnohe dalsi teorie

Aká napríklad? Temná hmota a temná energia? Alebo že vesmír sa rozpína zrýchlene? Alebo že čierna diera vyžaruje častice, pretože sa pretunelovali?

Offline

 

#14 05. 02. 2020 18:40

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ MichalAld:

Ve skutečném světě nelze nic dokázat

Nebude to prehnané? Ani Newtonové zákony sa nedajú dokázať, ak ich bežne využívame?

Offline

 

#15 05. 02. 2020 18:46

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

V prípade dilatácie času rovnako platí rovnocennosť vzťažných sústav a potom Lorentzové transformácie v dvoch vzťažných sústavách by mali byť rovnaké. Je tento problém už vyriešený?

Offline

 

#16 05. 02. 2020 19:44 — Editoval LukasM (05. 02. 2020 19:45)

LukasM
Příspěvky: 3274
Reputace:   193 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

hmmh napsal(a):

teleso so vzťažnou sústavou fotónu sa spojiť nemôže.

Ano, a právě proto je tvé vyprávění o tělese pohybující se vůči fotonu rychlostí světla nesmyslné. To "těleso" není podstatné, podstatné je to, že foton nejde zvolit jako něco, vůči čemu budu měřit rychlosti.

Aká napríklad?

Například klasická teorie elektromagnetismu nebo kvantová elektrodynamika, která správně předpovídá ověřitelné věci (např. magnetické momenty různých částic).

Ani Newtonové zákony sa nedajú dokázať, ak ich bežne využívame?

U Newtonových zákonů naopak jde dokázat, že správně nejsou (což jsem výše i explicitně napsal). Fyzika z principu nemůže dokazovat v tom matematickém slova smyslu. Je tu ale možné rozlišovat, co je a co není v souladu s experimenty. A pokud něco je v souladu s experimenty a ještě se z toho dá vyvodit mnoho věcí navíc (které se také ukážou v souladu s experimenty), tak se to bere jako dobrý důvod tomu věřit a stavět na tom. Minimálně je těžké si představit, že je to všechno špatně od začátku do konce.

V prípade dilatácie času rovnako platí rovnocennosť vzťažných sústav a potom Lorentzové transformácie v dvoch vzťažných sústavách by mali byť rovnaké. Je tento problém už vyriešený?

O jakém "problému" mluvíš?

Offline

 

#17 05. 02. 2020 19:49

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

hmmh napsal(a):

↑ MichalAld:

Ve skutečném světě nelze nic dokázat

Nebude to prehnané? Ani Newtonové zákony sa nedajú dokázať, ak ich bežne využívame?

Jistě že né ...

ve vědě se nedá dokázat žádné obecné tvrzení, je možné je akorát vyvrátit (falzifikovat).

Pokud předpovědi nějaké teorie nesouhlasí s realitou (byť třeba jen v něčem) - tak je teorie obecně chybná.
To že je správná dokázat nelze.

Nicméně svět není tak černobílý jak by se mohlo zdát - takže ony nakonec skoro všechny fyzikální teorie mají nějaké své problémy, o kterých se tak nějak ví ... ale nikdo nic lepšího nevymyslel.

Dále - dnes se teorie měří také dle své tzv. předpovědní síly. Protože čím více toho teorie dokáže předpovědět, tím více věcí je také možné ověřovat (a tím snadnější je teorii vyvrátit).

Takže třeba takové ty strunové teorie či jak se tomu říká - ty zatím nedokáží předpovědět vůbec nic ... takže je sice není možné vyvrátit, ale na žebříčku si zatím moc vysoko nestojí...

Offline

 

#18 05. 02. 2020 19:54

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

hmmh napsal(a):

se kterou jsou mimo jine kompatibilni i mnohe dalsi teorie

Aká napríklad? Temná hmota a temná energia? Alebo že vesmír sa rozpína zrýchlene? Alebo že čierna diera vyžaruje častice, pretože sa pretunelovali?

No ano, všechny tyhle věci jsou postavené na teorii relativity...

Dnes je jen velmi málo (uznávaných) teorií, které nestojí na teorii relativity. I ty moderní vynálezy (struny, smyčky) se nějak vymýšlí tak, aby v nich předpovědi TR platily.

Pokud vím, tak snad jedině termodynamika a statistická mechanika se o teorii relativity úplně nestará...

Offline

 

#19 05. 02. 2020 19:56

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4872
Reputace:   125 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

hmmh napsal(a):

V prípade dilatácie času rovnako platí rovnocennosť vzťažných sústav a potom Lorentzové transformácie v dvoch vzťažných sústavách by mali byť rovnaké. Je tento problém už vyriešený?

Ten problém nikdy neexistoval, ten problém mají jen lidé co tomu nerozumí a nechce se jim o tom přemýšlet...

Offline

 

#20 06. 02. 2020 15:55

edison
Příspěvky: 2622
Reputace:   47 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

Je prostě dobré mít na paměti že speciální relativita (STR) je speciální tím, že nepracuje se zrychlením. To znamená, že ji nelze aplikovat na děje, kde se mění rychlost. A nepomůže ani když prohlásíme, že se něco třeba uvedlo do pohybu za zanedbatelnou dobu.

Příklad1: Raketa si seřídí hodiny podle hodin stojících v bodě A, pak odstartuje z bodu A a při průletu okolo bodu B vyšle zpět signál, kolik ukazují její hodiny. Jaký rozdíl časů naměří pozorovatel v bodě A? - Protože start rakety obnáší zrychlení, nelze na tohle triviálně aplikovat STR.

Příklad2: Raketa letí konstantí rychlostí, při průletu okolo bodu A si seřídí hodiny podle hodin stojících v A, při průletu okolo bodu B vyšle zpět signál, kolik ukazují její hodiny. Jaký rozdíl časů naměří pozorovatel v bodě A? - Tady STR použít jde.

A pak máme Obecnou relativitu (OTR) a tou lze v pohodě řešit oba příklady. Ale při řešení se vychází z rovnic obsahujících písmenka a znamínka, o kterých většina lidí neví ani jak by je měli číst:-)

V podstatě se dojde k tomu, že situace se zrychlením není symetrická, není relativní kdo se pohybuje. To je také součástí řešení známého Paradoxu dvojčat, který se uvádí jako příklad, na co samotná STR nestačí.

Offline

 

#21 07. 02. 2020 09:44

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

LukasM napsal(a):

hmmh napsal(a):

teleso so vzťažnou sústavou fotónu sa spojiť nemôže.

Ano, a právě proto je tvé vyprávění o tělese pohybující se vůči fotonu rychlostí světla nesmyslné.

To ste vytrhol z kontextu. Aby sme mohli navzájom porovnávať rýchlosti, tak vzťažné sústavy sa práveže nesmú spojiť.

LukasM napsal(a):

foton nejde zvolit jako něco, vůči čemu budu měřit rychlosti.

Prečo nie? Fotón je hmotný ako teleso, preto dokáže vyvolať na plochu fyzický tlak. Hmotné teleso a fotón sú si navzájom rovnocenné hmotné objekty.

LukasM napsal(a):

U Newtonových zákonů naopak jde dokázat, že správně nejsou

Takže zrýchlený pohyb nemusí vyvolávať nejaká fyzikálna sila?

Offline

 

#22 07. 02. 2020 09:46

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

MichalAld napsal(a):

Pokud předpovědi nějaké teorie nesouhlasí s realitou (byť třeba jen v něčem) - tak je teorie obecně chybná.

Je k tomu nejaký príklad? Bola niekedy nejaká teória nakoniec označená za chybnú?

MichalAld napsal(a):

Dnes je jen velmi málo (uznávaných) teorií, které nestojí na teorii relativity.

A čo kvantová mechanika? Optika? Geológia? Ani tunelový efekt nepotrebuje relativitu. Zrýchlené rozpínanie vesmíru bolo zistene vizuálne a od toho vznikla predstava o temnej energii.

Offline

 

#23 07. 02. 2020 09:47

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ edison:
Ako dokážete rozlíšiť, či teleso má rovnomerný alebo zrýchlený pohyb?

Offline

 

#24 07. 02. 2020 09:50

hmmh
Příspěvky: 82
Reputace:   -17 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

LukasM napsal(a):

O jakém "problému" mluvíš?

MichalAld napsal(a):

Ten problém nikdy neexistoval, ten problém mají jen lidé co tomu nerozumí a nechce se jim o tom přemýšlet...

Rovnocennosť vzťažných sústav znamená, že žiadna sústava nikdy nie je zvýhodnená voči inej sústave. Ak dve telesá majú navzájom odlišnú rýchlosť, tak sa nedá určiť, ktoré z nich je v pokoji a ktoré v pohybe, preto Lorentzové transformácie sú pre obe telesá rovnaké. Ak sa telesá pripoja do jednej sústavy, aby si porovnali výsledky, tak by mali byť hodnoty rovnaké. Toto je ten problém...

Offline

 

#25 07. 02. 2020 14:31 — Editoval edison (07. 02. 2020 14:34)

edison
Příspěvky: 2622
Reputace:   47 
 

Re: Teorie relativity- světlo (pochopení k dilataci času)

↑ hmmh:Zavolám kosmonautovi a zeptám se:-)
(otevři nějakou učebnici fyziky pro děti, tam to najdeš)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson