Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím o radu při řešení tohoto integrálu. Úkol je vypočítat obsah plochy omezené asteroidou o parametrických rovnicích ,
, kde
. Dostal jsem na integrál
. Zkoušel jsem zadával do různých programů a vždy mi vyhodilo docela hrozné výsledky (respektive to neumějí výpočítat přes nějaký rozumný postup). Nakonec jsem našel na internetu přes goniometrický vzorce typu
. Mohu se Vás zeptat, zda existuje nějaký snažší postup při řešení integrálu tohoto typu?
Servus ↑ laszky:,
Poznamka1. Tu https://ocw.mit.edu/courses/mathematics … x69sol.pdf je jedno riesenie.
Poznamka 2.
Ako je mozne, ze skoro nikto na fore nepouziva
https://en.wikipedia.org/wiki/Bioche%27s_rules .
Bioche-ve pravidla su ozaj uzitocne.
Ahoj ↑ Pomeranc:,
Ty tie « règles de Bioche » poznas?
Gratulujem.
↑ Matytus:
Ještě mě napadla možnost, ale bohužel to nebude kratší
Použít per partes na , primitivní funkci k () určíme snadno, stačí si uvědomit derivaci
. Dostaneme se tak k výpočtu integrálu
.,
.Dále použijeme binomickou větu a dostáváme se tak k
=
Reálná část tak bude rovna
↑ vanok:
Ahoj.
Já se přiznám, že ta pravidla vůbec nepoužívám. Co se týče substitucí sinx, cos x, to je vidět rovnou, tam se řídím tím, aby se derivace substituce zkrátila s čitatelem integrandu, substituce tg x/2 je univerzální, zabírá teoreticky vždy, ale prakticky je často nepoužitelná, vede k určení kořenů polynomů vysokch stupňů, takže to stejně někdy vede k jiným postupům. No vždyť zkus si zintegrovat funkci 1/(sinusnatřetí x + cosnatřetí x) s pomocí tg x/2.Vymyslet co s tím mi nedávno dalo pořádně zabrat.
Ahoj ↑ krakonoš:,
Bioche, to je practicke vediet.
A potom, je tiez metoda linearizacie, ktora vyuziva Euler-ove vzorce. ( v principe si ju pouzila v tvojom prispevku v specialnom pripade).
No na druhej strane programy formalnej integracie, taketo veci hravo riesia. A byt otrokom repetivnych vypoctov nie je to najsympatickejsie.
↑ vanok:
Ale to by se pak dalo říct o všem.Programy v pohodě řeší i limity, stejnoměrnou konvergenci i kořeny rovnic....To by pak celá analýza i algebra byly na nic,kdyby se to tak bralo.
↑ krakonoš:,
Mas s casti pravdu...
No ale co sa tyka dokazov, umela inteligencia musi este dost pokrocit.
( i ked uz niektorych pripadoch pomohla v tazkych dokazoch).
Co sa tyka tvojho cvicenia #7, mozes si uzitocne precitat https://math.stackexchange.com/question … s-integral .
Pekny vecer.
↑ vanok:
Díky.
Já se s tím příkladem už nějak vypořádala už minulý týden, ale dost zdlouhavě, udělat součin funkcí ve jmenovateli, pak sinx+cos x vyjádřit s pomocí sin(x+pí /4), pak zvolit subs y= x+pí/4, dále substituci tg, a ještě substituci za druhou odmocninu.
↑ krakonoš:,
Vsak ano, to aspon mas radost z riesenia, to je prijemne takto klasicky riesit z casu na cas nejake taketo cvicenia.
A vsimla si si, aj ked tu niekto vyriesi formalne podobne cvicenie, casto zabudne overit napr. overit, na akej(ych) mnozine(ach) je platne.
↑ vanok:
To se mi taky někdy stává, zásadně i zapomínám psát dx. Poslední dva týdny mě zaujaly integrály na internetu, případně přednášky řešených příkladů, o trochu náročnějších než se bralo ve škole. Sledovala jsem přednášku, jak spočíst , kde bylo rozebíráno, že přes per partes je postup zdlouhavý, protože to musíš dělat 2krát, jak je lepší použít Eulerovy vzorce. Řekla jsem si, že vlastně jde spočíst
a aplikovat per partes jen jednou a dostaneš hned výsledek a zaslala tam své řešení. Druhý den mě polila hrůza, co na to řekne přednášející, že to vlastně v tu chvíli ta přednáška ztratí jakýkoli smysl. Ale naštěstí to mělo pozitivní reakci.
↑ krakonoš:
To už se rovnou ten integrál může počítat v C a tam se dokonce nemusí dělat per partes vůbec.
↑ Pomeranc:
Tam to bylo dělámo přes C, ale bylo to mnohem delší než udělat per partes (cosx+sinx)*exp x