Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 02. 2020 19:14

Matytus
Pozice: žák
Reputace:   

Obsah asteroidy - integrál

Dobrý den,
prosím o radu při řešení tohoto integrálu. Úkol je vypočítat obsah plochy omezené asteroidou o parametrických rovnicích $x=a\cos ^{3}t$,$y=a\sin ^{3}t$, kde $a>0$. Dostal jsem na integrál $S'=3a^{2}\int_{0}^{\frac{\pi }{2}}\sin ^{4}t\cos ^{2}tdt$. Zkoušel jsem zadával do různých programů a vždy mi vyhodilo docela hrozné výsledky (respektive to neumějí výpočítat přes nějaký rozumný postup). Nakonec jsem našel na internetu přes goniometrický vzorce typu $\cos 6t =\ldots $. Mohu se Vás zeptat, zda existuje nějaký snažší postup při řešení integrálu tohoto typu?

#2 03. 02. 2020 19:42

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   200 

Re: Obsah asteroidy - integrál

↑ Matytus:

Ahoj, mozna zkus substituci $z=\mathrm{tg}\,t$, pak

$\cos^2t=\frac{1}{1+z^2},\quad \sin^2t=\frac{z^2}{1+z^2}\quad\mbox{a}\quad\mathrm{d}t=\frac{\mathrm{d}z}{1+z^2}$

#3 03. 02. 2020 20:44 — Editoval vanok (04. 02. 2020 11:04)

vanok
Reputace:   742 

Servus ↑ laszky:,
Poznamka1.   Tu  https://ocw.mit.edu/courses/mathematics … x69sol.pdf  je jedno riesenie. 
Poznamka 2.
Ako je mozne, ze skoro nikto na fore nepouziva
https://en.wikipedia.org/wiki/Bioche%27s_rules .
Bioche-ve pravidla su ozaj uzitocne.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 03. 02. 2020 21:21

Pomeranc
Pozice: student
Reputace:   10 

↑ vanok:

Já bych řekla, že to co používá laszky tomu hodně odpovídá.

#5 04. 02. 2020 17:06

vanok

Ahoj ↑ Pomeranc:,
Ty tie « règles de Bioche » poznas?
Gratulujem.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 05. 02. 2020 12:08

krakonoš
Reputace:   34 

↑ Matytus:
Ještě mě napadla možnost, ale bohužel to nebude kratší
Použít per partes na $\int_{}^{}(sin^{4}x \cdot cos x)\cdot cosx dx$, primitivní funkci  k () určíme snadno, stačí si uvědomit derivaci $sin^{5}x$. Dostaneme se tak k výpočtu integrálu $\int_{}^{}sin^{6}x dx$.,$sin x=\frac{e^{ix}-e^{-ix}}{2i}$.Dále použijeme binomickou větu a dostáváme se tak k $\int_{}^{}\frac{-1}{64}\sum_{k=0}(^{6}_{k})\cdot (-1)^{k}\cdot e^{-ix(2k-6)}dx$=$\int_{}\frac{-1}{64}\cdot (e^{6ix}-6e^{4ix}+15e^{2ix}-20+15e^{-2ix}-6e^{-4ix}+e^{-6ix})dx$$=\frac{-1}{64}(\frac{1}{6i}e^{6ix}-\frac{6}{4i}e^{4ix}+\frac{15}{2i}e^{2ix}-20x-\frac{15}{2i}e^{-2ix}+\frac{6}{4i}e^{-4ix}-\frac{1}{6i}e^{-6ix})$
Reálná část tak bude rovna $\frac{-1}{64}(\frac{1}{3}sin6x-3sin4x+15sin2x-20x)$

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#7 05. 02. 2020 18:38 — Editoval krakonoš (05. 02. 2020 19:08)

krakonoš

↑ vanok:
Ahoj.
Já se přiznám, že ta pravidla vůbec nepoužívám. Co se týče substitucí sinx, cos x, to je vidět rovnou, tam se řídím tím, aby se derivace substituce zkrátila s čitatelem integrandu, substituce tg x/2 je univerzální, zabírá teoreticky vždy, ale prakticky je často nepoužitelná, vede k určení kořenů polynomů vysokch stupňů, takže to stejně někdy vede k jiným postupům. No vždyť zkus si zintegrovat funkci 1/(sinusnatřetí x + cosnatřetí x) s pomocí tg x/2.Vymyslet co s tím mi nedávno dalo pořádně zabrat.

#8 05. 02. 2020 20:50

vanok

Ahoj ↑ krakonoš:,

Bioche, to je practicke vediet. 

A potom, je tiez metoda linearizacie, ktora vyuziva Euler-ove vzorce.   ( v principe si ju pouzila v tvojom prispevku v specialnom pripade). 

No na druhej strane programy formalnej integracie, taketo veci hravo riesia.  A byt otrokom repetivnych vypoctov nie je to najsympatickejsie.

Srdecne Vanok

#9 05. 02. 2020 21:31 — Editoval krakonoš (05. 02. 2020 21:32)

krakonoš

↑ vanok:
Ale to by se pak dalo říct o všem.Programy v pohodě řeší i limity, stejnoměrnou konvergenci i kořeny rovnic....To by pak celá analýza i algebra byly na nic,kdyby se to tak bralo.

#10 05. 02. 2020 22:00

vanok

↑ krakonoš:,
Mas s casti pravdu...
No ale co sa tyka dokazov, umela inteligencia musi este dost pokrocit. 
( i ked uz  niektorych pripadoch pomohla v tazkych dokazoch). 

Co sa tyka tvojho cvicenia #7, mozes si uzitocne precitat https://math.stackexchange.com/question … s-integral .

Pekny vecer.

Srdecne Vanok

#11 05. 02. 2020 22:37

krakonoš

↑ vanok:
Díky.
Já se s tím příkladem už nějak vypořádala už minulý týden, ale dost zdlouhavě, udělat součin funkcí ve jmenovateli, pak sinx+cos x vyjádřit s pomocí sin(x+pí /4), pak zvolit subs  y= x+pí/4, dále substituci tg, a ještě substituci za druhou odmocninu.

#12 05. 02. 2020 22:54

vanok

↑ krakonoš:,
Vsak ano, to aspon mas radost z riesenia,  to je prijemne takto klasicky riesit z casu na cas nejake taketo cvicenia. 
A vsimla  si si, aj ked tu niekto vyriesi formalne podobne cvicenie, casto zabudne overit napr. overit, na akej(ych) mnozine(ach) je platne.

Srdecne Vanok

#13 05. 02. 2020 23:06

krakonoš

↑ vanok:
To se mi taky někdy stává, zásadně i zapomínám psát dx. Poslední dva týdny mě zaujaly integrály na internetu, případně přednášky řešených příkladů, o trochu náročnějších než se bralo ve škole. Sledovala jsem přednášku, jak spočíst $\int_{}^{}cos x \cdot e^{x}dx$, kde bylo rozebíráno, že přes per partes je postup zdlouhavý, protože to musíš dělat 2krát, jak je lepší použít Eulerovy vzorce. Řekla jsem si, že vlastně jde spočíst $\int_{}^{}(cos x + sinx) \cdot e^{x}dx$ a aplikovat per partes jen jednou a dostaneš hned výsledek a zaslala tam své řešení. Druhý den mě polila hrůza, co na to řekne přednášející, že to vlastně v tu chvíli ta přednáška ztratí jakýkoli smysl. Ale naštěstí to mělo pozitivní reakci.

#14 05. 02. 2020 23:23

Pomeranc
Pozice: student
Reputace:   10 

↑ krakonoš:

To už se rovnou ten integrál může počítat v C a tam se dokonce nemusí dělat per partes vůbec.

#15 06. 02. 2020 00:32

krakonoš

↑ Pomeranc:
Tam to bylo dělámo přes C, ale bylo to mnohem delší než udělat per partes (cosx+sinx)*exp x

Zápatí