Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebovala bych si ověřit, že postupuji správně
1) Mějme soustavu rovností
Vypište všechny dvojice proměnných, které jsou v lineárním stavu.
Dosazením získám
Lineární vztah obecně vnímám jako: f(x):y = ax + b, zobrazením je přímka.
Proto: v zadané soustavě rovnic vidím dvojice v lineárním vztahu ya, yc, yb a bc.
2) Mějme veličinu
kde t jsou dny a f(t) = at^{2} rychlost růstu rostliny.
Jaké jsou jednotky veličin V, a?
Logicky očekávám, že V je délka rostliny (např. v cm), t jsou dny, a = cm/den (jednotkově to sedí).
Pokud je a = 3, V (5 den) se bude rovnat 125 cm.
3) Mějme aproximativní závislost plochy listů O na vlhkosti substrátu V a koncentraci fosforu P.
Jakou naměříme rychlost změny listové plochy se změnou koncentrace dusíku v krajině, kde platí V = 6400 P^{3}?
Dosadím do vzorce a vyjde mi
Nevím, co máš ještě udělat, abych získala tu "rychlost změny", udělat derivaci? Dosadit libovolnou hodnotu za P a O do obou vztahů a porovnat? Nebo bych rovnou napsala delta O = vztah1/vztah2.
Moc děkuji!
Zdravím,
pokud je ještě aktuální:
a) "lineární stav" se rozumí "lineární vztah"? Potom bych uvažovala také inverzní funkce, co vzniknou, tedy v obecném zápisu pokud je lineární vztah y=f(x), potom je také lineární i inverzní funkce a x=g(y)? Je to tak?
b) pokud je rychlost růstu, a čas je ve dnech, růst v cm, potom rychlost růstu je v cm/den a odvodím rozměrnost pro ze vztahu, , což mi vychází jinak, než navrhuješ. Zkontrolovat lze také použitím integrálu, dle zadání. Ohledně vztahu s časem se mi to jeví celkem jednoznačně, ale z čeho víme, že růst bereme jen v jednom směru (tedy cm, ale ne v prostoru?), to je jen na upřesnění, děkuji.
c)
rychlost změny listové plochy se změnou koncentrace dusíku v krajině
máme v zadání závislost na koncentraci dusíku? je to jen překlep, nebo pointa úlohy? Děkuji.
Stránky: 1