Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám problém s určením jednotek.
Jde o Freundlichovu izotermu
Mám sestrojený graf, zlinearizoval jsem fci, takže mám závislost na
rovnici přímky mám:
Vím, že a
Myslel jsem, že jednotky koeficientů jsou bezrozměrné, ale podle paní profesorky mají jednotky, což mi z grafu nepřijde, když logaritmy jsou bezrozměrné, hledal jsem všude možně ve skriptech, na internetu, ale nikde jsem nemohl najít žádnou zmínku o jednotkách těhle konstant.
Možná ještě, jestli hodnoty a mají taky nějaké veličiny?
Kdyby někdo mohl poradit, jak na tyhle jednotky dojít, byl bych mu vděčný.
To jsem zapomněl uvést, "a" má rozměr a to konkrétně .
Od tohoto odvození by teda a "k" by zůstalo v té obracené hodnotě, tak by to mohlo fungovat, jenže ona mi udělala značku, že mi chybí jednotky u čísla čili u toho exponentu, který v grafu odpovídá tomu posunutí.
Z rovnice přímky tak chce podle mě vědět jednotku toho ale to je podle mě bezrozměrná veličina.
Toto si nemyslim, ze plati:
NeuRotiCk napsal(a):
Od tohoto odvození by teda a "k" by zůstalo v té obracené hodnotě
Tak potom by to "k" mohlo mat rozmer l/g...
Dalsia vec, ktora mi napadla je, ze (asi) som sa nestretol s tym, ze v exponente by boli fyzikalne jednotky a nebolo to bezrozmerne cislo. Mozno som to divne napisal, ale ak sa pozries napriklad na Arrheniovu rovnicu alebo rozpadovy zakon, tak "tvar" tych rovnic je podobny s tvojou a vzdy v exponente dostanes bezrozmerne cislo. Mozno sa mylim, neviem, je to len moj postreh.
Právě, já měl u "k" jednotku jak si napsal l/g, "m" sem měl bezrozměrný ale stejně u toho exponentu mi řekla, že mi tam chybí jednotka, no nevím co s tím, napíšu tam že je to bezrozměrné a prostě uvidím co mi na to řekne, případně ještě pohledám.
Příští týden, jak budu vědět výsledek, to jsem pro zajímavost napíšu, i tak moc děkuju.
Jinak co se týče té Arrheniovy rovnice, tka tam sice jsou nějaké jednotky v exponentu, ale všechny se mezi sebou vykrátí, tady mě strašně mate to "m".