Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, už si opravdu nevím rady s příkladem na převod funkce
do trigonometrické Fourierovy řady. Když použiju součtového vzorce
dostanu
což dá po úpravách
což je však uvedeno jako výsledek příkladu.
Naopak, když se snažím zfourierovat, tak dostanu integrál
První člen po zintegrování vypadne,
dostanu tedy dva integrály,
a
Což nevede k cíli.
Ještě můžu upravit
tedy např. druhý integrál
ale ani to nevede k cíli.
Mohl bych poprosit o jakoukoli nápovědu?
Nebo, jak zdůvodnit, že jsem nahoře uvedeným způsobem našel trigonometrickou Fourierovu řadu i bez použití standardního algoritmu pro její výpočet, resp. jak zdůvodnit, že ten trojčlen je skutečně trigonometrická Fourierova řada?
Díky za jakoukoli pomoc!
↑ 2M70:
Ahoj. Nevim, co presne chces dokazat, ale mohl by se ti hodit vzorecek ;-)
[mathjax] \frac{2}{\pi}\int_{0}^{\pi}\cos(mx)\cos(nx)\,\mathrm{d}x = \delta_{mn},\; \mbox{pro}\ |m|+|n|>0[/mathjax], takze
↑ 2M70:
Ahoj. V zadání by měla být perioda Fourierovy řady a interval, na kterém má být rozvedena fce sin^4 x.Pokud má být pí periodická, lze uvažovat o mezích integrálu (-pí/2;pí/2).Před integrálem má být ještě konstanta 2/pí. Jinak ten integrál bude vpořádku,jedině tam pak bude cos(2kx). Vše je věc zadání. Nezkoušela jsem to ale počítat.
↑ laszky:
Ahoj. Vím, že má vyjít ten trojčlen tak, jak je uveden, a potřebuji to potvrdit výpočtem podle standardního algoritmu (přes výpočet koeficientu a,k pomocí integrálu), nebo to případně nějak přijatelně zdůvodnit. Chtělo by to, aby z těch dvou integrálů nějak odpadlo to cos kx a zredukovalo se to zpátky na ten jednoduchý trojčlen.
↑ krakonoš:
Ahoj. Mám rozvíjet na intervalu (0, pí), což je i podle grafu základní perioda.
Jinak, taky se má vyšetřit konvergence té řady, z čehož by na druhou stranu mohlo vyplynout, že se má za "k" dosadit dvojka, čímž by možná vzniklo to 2x a 4x.
↑ 2M70:
Pokud to má být na intervalu (0;pí) a jsou členy ak po integraci nulové, ještě je tam ale člen a0, to by ale byla konstantní funkce ve výsleldku, ty integrály ostatní jsou fakt nulové.Divné zadání
↑ krakonoš:
Člen a,0 mi paradoxně celkem vyšel:
![kopírovat do textarea $=\frac{2}{\pi }\cdot \frac{3}{8}(\pi -0)-\frac{2}{\pi }\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}\cdot [sin2x]^{\pi }_{0}+$](/mathtex/a5/a5ed77579300a2e067c8e4d6ec93e443.gif)
![kopírovat do textarea $+\frac{2}{\pi }\cdot \frac{1}{8}\cdot \frac{1}{4}\cdot [sin4x]^{\pi }_{0}=$](/mathtex/e4/e4e46a40f682a3d1f78b4449c8db40c1.gif)

a
↑ krakonoš:
bk určitě nulové, rozvíjená funkce je sudá. Ale není mi jasná nulovost těch ak.
↑ krakonoš:
Právě že má vyjít ten trojčlen
Jak jsem psal v úvodním příspěvku. Asi jsem to tam dosttatečně nezvýraznil.
↑ 2M70:
Ten první člen vyjde stejně i pokud použiješ
.Otázka je, jaké bylo fakt zadání.Ale tato funkce by znovu vedla k témuž problému, ta to taky nebude. Až to na mě působí, že je chyba ve výsledku , neodpovídá to ani intervalu (-pí/2;pí/2) , usuzuji to z členu a0
↑ krakonoš:
Stejný výsledek je i tady
https://math.stackexchange.com/question … ier-series
bohužel opět bez postupu :-(
↑ 2M70:
Já ale chtěla výsledek příkladu, ty jsi mi poslal vlastně ekvivalentní vyjádření sin^4 x.
Ale
tě opravdu dovede k
, a následně k primitivním funkcím sinus.....(ty konstanty tam nepíšu, to není podstatné, když je to nula).Stejné je to i u prostředního členu.Proto jsem chtěla výsledek té Four řady, jestli tam není chyba tisku. Na tomto intervalu mi to nedává smysl, alespoň s funkcí sin^4 x.
↑ krakonoš:
Výsledek je uveden ten v příspěvku #15, výsledek pro cos^4x je uveden skoro stejný, jen prostřední člen je s plusem.
Jeden by neřekl, jak je těžké dokázat, že Fourierova řada funkce sin(x) je zrovna sin(x)...
Já vlatně nechápu, co tady celou dobu řešíte...
Když už se ti podařilo původní funkci rozložit na tvar
není na tom co k počítání.
Někde píšeš, že první člen "po zintegrování vypadne" - jenže to není pravda. Vypadne jen když bude k různé od nuly. A stejně tak vypadnou i ostatní členy. Na tom stojí celý ten trik s fourierovou řadou - že jednotlivé funkce řady jsou navzájem "ortogonální" - tedy že integrál součinu cos ax * cos bx je buď 1 (když a=b) nebo nula (když a!=b).
Psal ti to tu Lasky hned v prvním příspěvku...tady...↑ laszky:
(aby to vycházelo přesně 1, musí se to normovat tou konstatnou 2/PI)
Takže když budeš počítat ten integrál
tak dá nenulový výsledek od prvního členu pro k=0, nenulový výsledek pro k=2 od druhého členu a nenulový výsledek pro k=4 od třetího členu. Pro všechna ostatní k bude výsledek nulový. Abys ovšem dostal přímo fourierovy koeficienty, musíš tam ještě doplnit tu normovací konstantu.
2M70 napsal(a):
Jinak, taky se má vyšetřit konvergence té řady, z čehož by na druhou stranu mohlo vyplynout, že se má za "k" dosadit dvojka, čímž by možná vzniklo to 2x a 4x.
Konvergenci řady má smysl řešit, když je řada nekonečná. Když má jen konečný počet členů, tak tam nemá co konvergovat.
A ano, za k se postupně dosazují čísla 0, 1, 2, 3 .... až do nekonečna.
↑ MichalAld:
Podle mě je na tom co řešit - jak tedy dokázat, že to je Fourierova řada, když to mám doložit standardním výpočtem - a ten nevím, jak provést?
Nebo jak to dokázat jiným způsobem? Když uvedu jen ten rozklad sin^4x, tak je to jen tvrzení bez důkazu - a to mi nebude uznáno.