Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

pokud mám cestu mezi dvěma body; bydlím v 3/8 cesty, autobus jede rychlostí 60 km/h; na obě dvě zastávky bych při stále stejné rychlosti dostal současně s autobusem. Jak rychle bych se pohyboval?, děkuji.

↑ thorne:
No to je fakt ;), pěkně se zadýcháš :(
A ještě dobrá další rada: ven si to tak ze ten autobus musel ujet něco ještě za ten čas co jsi vyrazil z domu a ušel vzdálenost buďto k první nebo druhé zastávce.
Neuniká, já jen zveřejnila zdroj ve správném znění, ale další z příkladů tazatele už má termín odevzdání 13.3.
P. S. Ale na netu už se dají najít vyřešené všechny příklady... :(
↑ Stýv:
No, já bych řekla, že to košér úplně není. Tam je první trojice úloh ne úlohy 1-3.
Teoreticky kdyby v prvním datumu odevzdal 1,,2. a 4. úlohu, tak by podmínka byla taky splněna.
Nemá cenu přemýšlet o tom, zda autor příspěvku si chtěl takto pomoci.
Autoři MO vydávají k MO vzorové řešení. Autor příspěvku, si může na něj počkat nebo téma založit
až po konci domácího kola.
↑ LukAAsek_xd:
↑ Cheop:
Úlohu nebudu řešit, ale zkusím ji "převyprávět"
Zkus si představit, že autobus dojede na zastávku 1. To znamená, že když jsi vyběhl z domu proti směru jízdy autobusu musíš tam být ve stejný okamžik. A teď poběžíš opět z domu ve směru jízdy autobusu. Protože jsi vyběhl dříve než se autobus dostal na z1 už jsi uběhll 3/8 vzdálenosti mezi zastávkami. K zastávce 2 ti tedy zbývá nějaká vzdálenost. A za čas, kdy uběhneš tuto zbylou část trasy k zastávce 2 musí autobus ujet rychlostí 60 km/h celou vzdálenost mezi z1 a z2. (jak jednoduché).
Úloha se dá vyřešit i jinak (pomocí soustavy dvou lineárních rovnic)