Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
chtěla bych poprosit o pomoc s řešením pravděpodobnosti z maturitních testů.
Do školního kola recitační soutěže se přihlásilo 5 chlapců a 25 dívek.
Losuje se pořadí, v jakém budou vystupovat.
Určete
a) pravděpodobnost, že jako druhý vystoupí chlapec, když jako první vystoupí dívka.
b) pravděpodobnost, že jako třetí vystoupí chlapec nebo dívka
u a) mě napadla, že by mohlo být
na prvním místo mohu vybrat z 25 dívek, na druhé z pěti chlapců, a na ostatní místa zbývá 28 dětí a počet všech možností jak je umístit je 30!
ale to mi nevychází

↑ Petik18:
Zdravím, koľko ti vyšlo a koľko má podľa výsledkov vyjsť?
↑ Petik18:
Ahoj, rekl bych, ze v tom a) je proste situace, ze mas uz jen 24 divek a 5 chlapcu a zajima te, jaka je pravdepodobnost, ze prvni (celkove tedy druhy) bude chlapec. Ten tvuj postup nemuzes pouzit, protoze v nem pocitas i se situaci, kdy bude prvni chlapec (je to schovany v tech 30!). Spravne musis proste tu prvni holku uplne vyradit (zapomenout), pak budes mit 29! vsech moznosti a priznivych jich bude 5 x 28!. Omlouvam se, ze jsem vam do toho vlezl :)

↑ laszky:
Dobre si spravil, lámal som si hlavu nad tým, či nerobím niečo nesprávne pri určovaní počtu priaznivých javov...teraz už viem kde bol problém. Poučenie aj pre mňa :-)
↑ Petik18:
Jeste k tomu a) Mohlo by te treba napadnout, ze se jedna o podminenou pravdepodobnost a vzpomenout si na vzorecek
.
Pokud je jev B=prvni vylosovanou je holka, pak
.
Pokud je jev A=druhy vylosovany je kluk, potom jev
= prvni vylosovana dvojice je holka kluk (v tomto poradi), pricemz, jak uz si sama napsala
.
Celkove tedy

↑ Petik18:
No neviem...b) mi príde ako taký malý chyták u ktorého nie je treba nič počítať. Prvé, druhé, tretie alebo vôbec hocijaké miesto v danom poradí viem vždy niekým obsadiť a podľa zadania nezáleží na pohlaví, takže pp je 100%.