Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj,
chtěla bych poradit s touhle záludností: vybalancovaná špejle se zapálí na hraně sklenice a shoří. otázka je, co se stane dál? myslím, že to je nějakej chyták...
video je na http://nafta.nazory.cz vlevo pod tlačítkem "diskuze"
díky moc

Na youtube je pokus celý.
http://www.youtube.com/watch?v=s2EMXle8raw

↑ pusik1989:
Pokus jsem na vlastní oči neviděl, ale nevšiml jsem si na videu ničeho, co by nasvědčovalo tomu, že je to "fejk". Co tě vede k tomu, že si to myslíš?
↑ BrozekP:
Ja som tento pokus zrealizoval s vlastným príborom :-) a môžem potvrdiť, že to bolo rovnaké ako v tom videu.
Mě by zajímalo hned ze začátku jak mužeme dosáhnout toho, že jedna špejle, která má na jedné straně 300g závaží a na druhé straně bez ničeho drží v rovnováze a v rovině ! Když mi vysvětlí te tohle to tak potom tomu uvěřím jinak nee.

↑ pusik1989:300g mi připadá jako přehnaný odhad. Trik je v tom, že to závaží není na konci.

↑ pusik1989:
Neznám zákon o gravitaci, který by to popíralo :-)
Je podstatné, kde je těžiště tělesa, a to je pod bodem, na kterém to celé drží.
Nikdo netvrdí, že nic váží stejně jako dva příbory. Představ si situaci na obrázku:
Představ si, že na pevnou tyč (černě, její osa je kolmá na monitor) zavěsím tuhé těleso jak je znázorněno na levé části obrázku. Potom těleso přeříznu (tak tenkým řezem, že úbytek hmotnosti bude zanedbatelný) jak je nakresleno v pravé části. Co se podle tebe stane? (Zdůrazňuji, že těleso je tuhé.)
↑ BrozekP:
Prece aby zustala spejle na sklenici tak musi bejt vyvazena stejna hmotnost na kazde strane a to pouhým pohledem je naprosto patrné.

Kondr napsal(a):
Trik je v tom, že to závaží není na konci.
Tím jsem chtěl říct že ten příbor (přesněji jeho těžiště) je přibližně pod bodem dotyku sklenice se špejlí. Soustava špejle+příbor má těžiště těsně vedle, a to přesně pod zmíněným bodem dotyku. Jak jsi napsal, špejle má zanedbatelnou hnotnost proti příboru, jejím hořením se těžiště soustavy špejle+příbor posune jen nepatrně, proto se soustava jen mírně nakloní a zůstane stabilní.
Stránky: 1