Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 03. 2020 07:39

surovec
Reputace:   24 

Koronavirus - reálná matematika - inspirace laszkym

Máme dostupné údaje o počtu nově nakažených v ČR v jednotlivých dnech (třeba tady). Z nich máme epidemickou křivku. Tato křivka (pokud se nepletu) je aproximována Gaussovou křivkou. A teďkon bych chtěl z těch údajů zjistit, kdy bude počet denních případů kulminovat a jaký bude maximální denní počet nakažených - pojďme to společně spočítat a později porovnat s reálným vývojem! (Jsem si vědom, že současné počty jsou ovlivněny také počtem testovaných, měnící se motivací jít na test, použitým testem atd., ale jde o odhad, který můžeme každý den zpřesňovat.)
Můj návrh výpočtu:
1) Současné údaje, které jsou dost nevyrovnané, proložit vhodnou regresní křivkou. A tady je největší problém, jakou? Exponenciální? Mocninou? Jinou?
2) Z vypočítané regresní křivky si spočítat tři body (to by mi mělo v dalším kroku stačit k určení té Gaussovky). Ale jaké body? Já navrhuji v 1/4, v 1/2 a ve 3/4 intervalu (dosavadního časového úseku).
3) Teď už jen dosadit do Gaussovy funkce a určit koeficienty $a,\,\sigma,\,\mu $ (samozřejmě pomocí matematického softwaru), to už je triviální.
Jsou to nesmysly, nebo je to správný postup?

#2 23. 03. 2020 12:12

check_drummer
Reputace:   105 

Re: Koronavirus - reálná matematika - inspirace laszkym

Ahoj,
1) Jak víš, že jde o Gaussovu křivku?
2) Podle mě ta křivka může být jiná, když je karanténa a když je volný pohyb lidí, dokonce může jít, myslím si, i o jiný typ křivky
3) Proč v bodě 1) rovnou nevolíš Gausovu křivku? (Pokud tedy ta je ta správná.)

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 23. 03. 2020 12:23

surovec

↑ check_drummer:
1) Že je Gaussova vyvozuji z grafů v epidemiologických textech. Je pravda, že explicitně řečený to tam není.
2) Samozřejmě, že ji mohou ovlivnit další faktory, vždyť to píšu i v zadání. Ale pokud jde o predikci dalšího vývoje, tak je to prostě nejlepší odhad, s jakým můžeme pracovat. Všichni přece ví, že statistika není opravdová matematika :-)
3) Nevolím ji, protože ty údaje samozřejmě tu křivku přesně nekopírují. Když budeš v reálu měřit něco s normálním rozdělením (třeba tvrdost nějakého materiálu, IQ atd.), tak ty údaje "nikdy" nebudou přesně kopírovat tu křivku. Jen se to k ní bude s rostoucím počtem údajů limitně blížit. A v České republice máme jen 22 údajů (od 1. března).

#4 23. 03. 2020 12:29

check_drummer
Reputace:   105 

↑ surovec:
A proč to nebrat jako exponeniální křivku? Než se začnou lidi uzdravovat, tak by to možná šlo ne?
Akorát základ té exponenciely se hodně změnil po vyhlášení karantény...
A nedalo by se to modelovat na základě dat i v jiných státech? Kdybychom předpokládali podobný vývoj.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#5 23. 03. 2020 12:55

surovec

↑ check_drummer:
1) No ona to obyčejná exponenciela být nemůže, páč se snižuje množství lidí, kteří ještě mohou být infikováni. Ale ze začátku to samozřejmě podobné je. Tím bychom možná odpověděli na první otázku - jako regresní křivku volit exponenciální regresi.

#6 23. 03. 2020 13:35

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

surovec napsal(a):

Všichni přece ví, že statistika není opravdová matematika :-)

A pak vymýšlejí takový nesmyslný způsoby prokládání dat, jako ty teď. ;-)

#7 23. 03. 2020 14:02

surovec

↑ Stýv:
To já můžu. Já totiž nejsem opravdový matematik :-)

Zápatí