Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2020 11:30

bramburka
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

moment setrvačnosti drátěného čtverce pomoc

//forum.matweb.cz/upload3/img/2020-04/04174_fyzika%2Bp%25C5%2599.%25C4%258D.5.jpg

Krásný dobrý den,
chci řešit tento příklad a nevím, jestli nejdu úplně špatným směrem. Chtěla bych to počítat přes Steinerovu větu, ale docela mě mate, že to prochází normálně těžištěm a středem objektu. Bylo by to tedy jako $J=J_{o}+m\cdot   a^{2}$kde za $J_{O}$ bych dosadila to ze zadání, s tím, že pro to ale nevím kokrétní hodnoty a za $m$ bych dosadila zadanou hmotnost čtverce 1kg a za $a$ bych dosadila polovinu zadané strany tedy $(0,5)^{2}$   Takže by to vycházelo jako $J=\frac{m\cdot d^{2}}{12}+ 0,25$  A v tomto okamžiku už s tím nemám moc víc co udělat ne? Budu vděčná za jakoukoliv pomoc :)

#2 03. 04. 2020 11:41 — Editoval LukasM (03. 04. 2020 11:45)

LukasM
Reputace:   193 

Re: moment setrvačnosti drátěného čtverce pomoc

↑ bramburka:
Já asi nechápu co, je to "homogenní drátěný čtverec". Ze slova drátěný bych chápal, že jsou to čtyři tyče v rozích spojené a uvnitř nic. Ze slova homogenní bych chápal. že je to plošný útvar. To je samozřejmě zásadní pro volbu postupu.

Kdyby to byly čtyři ryče v rozích spojené, mělo by jít z hmotnosti čtverce určit hmotnost tyče, spočítat její moment setrvačnosti, Steinerovou větou ho přepočítat vůči vnější ose a vynásobit čtyřmi. Tvůj postup moc nechápu, ale přijde mi, že motá dohromady parametry tyče a čtverce.

Ale protože autor úlohy si nedal ani tolik práce, aby stranu a hmotnost označil jinými písmeny, tak je asi možné všechno.

#3 03. 04. 2020 12:19

bramburka
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Takže pokud bych to počítala jako drátěný čtverec( jako 4 tyče spojené v rozích) bude mi vůbec k něčemu informace o té tyči nad tím? Jak s tím souvisí? Když by byl útvar uprostřed prázdný..

#4 03. 04. 2020 16:14 — Editoval zabijal10 (03. 04. 2020 16:16)

zabijal10
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

↑ LukasM:
Vypočítal jsem moment setrvačnosti jedné tyče (mám stejnou úlohu, pouze s jinými údaji) :
$m = 1,3 kg$, délka strany $a = 1,5m$ : $J_{0}= \frac{1}{12}\cdot \frac{1,3}{4}\cdot 0,75^{2}=\frac{32}{2560}kg\cdot m^{2}$
Mohl byste prosím upřesnit, co myslíte "přepočítáním vůči vnější ose" ? Protože pokud osa otáčení prochází těžištěm, bude vzdálenost od těžiště 0 a tím pádem po přepočítání dostanu stejný výsledek. Děkuji

#5 04. 04. 2020 08:49

LukasM
Reputace:   193 

bramburka napsal(a):

bude mi vůbec k něčemu informace o té tyči nad tím? Jak s tím souvisí?

Samozřejmě, že bude. Souvisí to s tím tak, že moment setrvačnosti je aditivní, takže když si ze čtverce odmyslím tři tyče a zůstane mi jedna, mohu snadno spočítat čtvrtinu výsledku. Jediná otázka zní, kolik tento moment setrvačnosti je, protože taková tyč už nerotuje kolem té osy, vůči které ten moment známe. A tady právě pomůže Steinerova věta.

zabijal10 napsal(a):

$J_{0}= \frac{1}{12}\cdot \frac{1,3}{4}\cdot 0,75^{2}=\frac{32}{2560}kg\cdot m^{2}$

Ne, bohužel ani dosadit do vzorce se ti nepodařilo. Délka tyče je 1.5 m, ne 75 cm. Naprosto zbytečně dosazuješ čísla - bude lepší se co nejdéle držet písmenek. Nakonec řešíš stejný problém, jako kolegyně výše, není třeba to tu komplikovat.

Mohl byste prosím upřesnit, co myslíte "přepočítáním vůči vnější ose" ?

Tím myslím to, že když je tyč součástí čtverce, tak už nerotuje kolem svého těžiště. Zkoušeli jste si to alespoň nakreslit?

Zápatí