Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Krásný dobrý den,
chci řešit tento příklad a nevím, jestli nejdu úplně špatným směrem. Chtěla bych to počítat přes Steinerovu větu, ale docela mě mate, že to prochází normálně těžištěm a středem objektu. Bylo by to tedy jako kde za bych dosadila to ze zadání, s tím, že pro to ale nevím kokrétní hodnoty a za bych dosadila zadanou hmotnost čtverce 1kg a za bych dosadila polovinu zadané strany tedy Takže by to vycházelo jako A v tomto okamžiku už s tím nemám moc víc co udělat ne? Budu vděčná za jakoukoliv pomoc :)
↑ bramburka:
Já asi nechápu co, je to "homogenní drátěný čtverec". Ze slova drátěný bych chápal, že jsou to čtyři tyče v rozích spojené a uvnitř nic. Ze slova homogenní bych chápal. že je to plošný útvar. To je samozřejmě zásadní pro volbu postupu.
Kdyby to byly čtyři ryče v rozích spojené, mělo by jít z hmotnosti čtverce určit hmotnost tyče, spočítat její moment setrvačnosti, Steinerovou větou ho přepočítat vůči vnější ose a vynásobit čtyřmi. Tvůj postup moc nechápu, ale přijde mi, že motá dohromady parametry tyče a čtverce.
Ale protože autor úlohy si nedal ani tolik práce, aby stranu a hmotnost označil jinými písmeny, tak je asi možné všechno.
Takže pokud bych to počítala jako drátěný čtverec( jako 4 tyče spojené v rozích) bude mi vůbec k něčemu informace o té tyči nad tím? Jak s tím souvisí? Když by byl útvar uprostřed prázdný..
↑ LukasM:
Vypočítal jsem moment setrvačnosti jedné tyče (mám stejnou úlohu, pouze s jinými údaji) :
, délka strany :
Mohl byste prosím upřesnit, co myslíte "přepočítáním vůči vnější ose" ? Protože pokud osa otáčení prochází těžištěm, bude vzdálenost od těžiště 0 a tím pádem po přepočítání dostanu stejný výsledek. Děkuji
bramburka napsal(a):
bude mi vůbec k něčemu informace o té tyči nad tím? Jak s tím souvisí?
Samozřejmě, že bude. Souvisí to s tím tak, že moment setrvačnosti je aditivní, takže když si ze čtverce odmyslím tři tyče a zůstane mi jedna, mohu snadno spočítat čtvrtinu výsledku. Jediná otázka zní, kolik tento moment setrvačnosti je, protože taková tyč už nerotuje kolem té osy, vůči které ten moment známe. A tady právě pomůže Steinerova věta.
zabijal10 napsal(a):
Ne, bohužel ani dosadit do vzorce se ti nepodařilo. Délka tyče je 1.5 m, ne 75 cm. Naprosto zbytečně dosazuješ čísla - bude lepší se co nejdéle držet písmenek. Nakonec řešíš stejný problém, jako kolegyně výše, není třeba to tu komplikovat.
Mohl byste prosím upřesnit, co myslíte "přepočítáním vůči vnější ose" ?
Tím myslím to, že když je tyč součástí čtverce, tak už nerotuje kolem svého těžiště. Zkoušeli jste si to alespoň nakreslit?