Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
To je v radiánech. Ty to asi potřebuješ spíš ve stupních. Ale šlo by to i takhle. Vidíš někde tlačítko DEG? Nebo DEG-RAD-GRAD? Pokud máte v zadání úhel ve stupních, tak musíme ještě počítat. Pokud máš v zadání radiány, tak máš hotovo.
↑ Anička27:
já jsem nenašla kde by byli stupne a tan- dohromady
Já to chtěl spíš spočítat od tebe. Ale už je pozdě, tak si napiš výsledek: je to 6,84°. To znamená 6,84 stupně. Udělali jsme aspoň něco. :)
Můžeš zkusit do Googlu napsat "kalkulačka". Nastavíš si Deg a pak Inv a potom pokračuješ ve výpočtu.
Postup jsme si řekli: pravoúhlý trojúhelník, jedna odvěsna 100 metrů, druhá 12 metrů. Poměr kratší a delší odvěsny je 0,12. To je zároveň tangens úhlu, který máš zjistit. My jsme z toho zpětně vypočítali, o jak velký úhel jde. To je všecko.
Nakresli si hlavně oba ty příklady a dobře si nákresy popiš. Oba příklady jsou na pravoúhlý trojúhelník. Pokud posíláš do školy e-mail s řešením, tak by bylo dobré poslat i nákresy. Je to vlastně taky součást řešení. Můžeš sem vložit fotky svých náčrtů pro kontrolu (tlačítkem Upload obrázků).

↑↑ Anička27:
Ano pro výpočet odvěsen a následně pro výpočet obsahu lze použít Euklidovu větu o odvěsně.
Máme-li odvěsny a, b a přeponu c pak platí:
Dále platí Pythagorova věta:
Obsah trojúhelníku je:
cm^2
PS: Proč to dělat jednoduše když to jde složitě.
PPS: Jak vidíš, ani není třeba zadat hodnotu výšky.Stačí pouze toto:
řešte pravoúhlý trojuhelník, jehož výška dělí přeponu na úseky o délkách 2 cm a 8 cm