Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně konstrukce těchto 2 úloj.
a)Dáno: b = 4 cm; alfa = 60 stupňů, e = 2 cm; f = 5 cm;
Sestrojte: lichoběžník ABCD, a∥c
b) Dáno: lABl = 7 cm; va = 2 cm; úhel, který svírají úhlopříčky je 120 stupňů
Sestrojte: rovnoběžník ABCD, a∥c ¨
U a) mě napadlo nejdříve začít konstrukcí úhlopříčky f, narýsoval kružnici k(B, b=2 cm) a množinu všech úhlů g(/BD/=f, 60 stupnů). Problémem pro mě je jak zakomponovat úhlopříčku e, případně nevím, jestli jsem začal úplně špatně.
U b) bycj začal /Ab/=7 cm, dále bych narýsoval oblouk g(/AB/, 120 stupnů). Dašlím krokem by byla výška a=2 cm a na ní kolmá přímka p. Naryýsovaná výška by vedla ze středu úsečky /Ab/ a její průsečík s obloukem g bych si pojmenoval třeba S a tím bych vedl 2 polopřímky AS a BS, které by proťali přímku p. Našel bych tak body C a D a pak už jen vytáhnul řešení....
Mohu poprosit o doplnění a) a kontrolu b) ? Děkuji moc

b) U rovnobežníka neplatí, že kolmica vedená z priesečníka uhlopriečok na dlhšiu zo strán prechádza stredom danej strany.
EDIT: Keď už, tak by som využil vlastnosť priesečníka uhlopriečok, že sa nachádza v polovici výšky na stranu AB.
EDIT 2: Medzitým zapracoval kolega surovec, ale už to tu nechám.
↑ qwertz0099:
b) Tak druhá úloha je ízy, střed je v půlce výšky.
a) S první úlohou nás pěkně lakuješ, ta úloha je eukleidovsky nekonstruovatelná (a nejspíš to víš, že?).