Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V kabině se přepravuje náklad o hmotnosti . Jak velkou tlakovou silou působí náklad na podlahu kabiny při projíždení výtahu se zrychlením
.
Toto je zadání příkladu, s kterým si nevím rady.
Paní profesorka nám nedokáže nic vysvětlit, jenom nám řekla:
s tím se lae počíta určitě nedá.....
Prosím pomoc
↑ mirek_happy24:
Vztah nepotřebuješ.
Co potřebuješ je uvědomit si, že náklad bude působit na podlahu výtahu silou, která má dvě části. Jednat "normální" tíhovou sílu, která tam je i v případě, že výtah stojí (nebo jede rovnoměrným pohybem). Za druhé se tam díky zrychlení objeví dodatečná setrvačná síla, která je co velikosti rovna . A tahle velikost se přičte/odečte k/od té tíhové síly (podle směru zrychlení výtahu). Tak to alespoň vypadá při pohledu zevnitř výtahu jako z neinerciální soustavy.
Je to ale učebnicová úloha, stačí pohledat něco podobného.
když je směr nahoru, tak se to přičítá?
ale k vyřešení potřebuji přeci znát ?
já se omlouvám, jsem pouze student sekundy šestiletého gymnázia, ročník 04, takže vašemu odbornému výkladu plně nerozumím
↑ mirek_happy24:
To není odborný výklad, to je výklad na stejné úrovni, jako jste měli dostat ve škole a jaký byste měli mít v učebnicích. Samozřejmě pokud nevíš vůbec nic, nedá se to vyřešit jedním odstavcem, který tu já nebo někdo jiný napíše.
když je směr nahoru, tak se to přičítá?
Ano. To je nakonec celkem jasné ze zkušenosti. Pokud auto zrychluje, tlačí nás to do sedačky. Když brzdí, tak opačně.
Jinak je třeba dávat pozor na to, že tu jde skutečně o směr zrychlení. Ne o směr pohybu.
ale k vyřešení potřebuji přeci znát
?
Pokud to chceš dopočítat číselně, tak ano.
?
Setrvační a tíhová síla?
tedy
a to vychází?????
omlouvám se, ale naše paní prof. ještě studuje Matfyz a není schopna ns nic naučit
děkuji