Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám za úkol sestrojit trojúhelník va,vb,tc (žádné rozměry nemám). Mám k tomu ještě udělat udělat podmínky a popis konstrukce. Bohužel si s konstrukcí vůbec nevím rady. Mohl by mi někdo prosím říct, jak to celé sestrojit?
Našel jsem tento dotaz: https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=288 . Tam jsem ten postup ale vůbec nepochopil. Mohl by to tu někdo zkusit lépe?
↑ Simon07:
Ahoj, nevim jak je to v tom odkazu, ja bych to udelal takto:
↑ laszky:
Ahoj, ještě by bylo dobré napsat tam v jakém pořadí jsou ty prvky postupně konstruovány.
↑ Simon07:
Podmínky řešitelnosti:
Jedno řešení v případě, že tam je ta rovnost, nebo v případě že
, v ostatních případech dvě řešení.
↑ Simon07:
Řekl bych, že laszkyho řešení používá 2x větší rozměry oproti tomu řešení v odkazu. Jinak budou asi totožná.
↑ check_drummer:
Nějak mi to tam nešlo do hlavy, ale z fotky té konstrukce to snad vykoumám.
↑ Simon07:
Řekl bych, že tam máš prohozené
a
(krok 4, 6, 8, 9)...
A asi by to bylo rychlejší (minimálně na zápis) pomocí Apolloniovy kružnice (
, ta by se zkonstruovala nad
a
).
↑ surovec:
Jo už to vídím prohodil jsem to tam, opraveno.
Apolloniovy kružnice jsme my nebrali, takže je asi radši vynechám. Budu to muset prezentovat, jak to konstruuju, takže pokud tento postup je sice delší ale stále správně (potom co jsem přepsal va a vb), tak to nechám takhle :)
↑ surovec:
Ok děkuji. Myslím si, že už to mám vyřešené, děkuji všem za pomoc.