Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 09. 2009 02:07

spik
Zelenáč
Místo: Ostrava
Reputace:   

Kvadratická nerovnice

Měl bych dotaz ke kvadratické nerovnici, vypočítat ji umím, ale když si dosazuji čísla, která jsem si vybral z intervalu. Počítám např.:

3x^2+2+7x=-8

nebo už tu převedenou tj.

3x^2+2+7x+8=0

děkuji všem za rady, vážím si jich :) a omlouvám se za někdy vyloženě stupidní otázky, ale matematika je má velmi slabá stránka :(

#2 25. 09. 2009 02:55

xxsawer
Reputace:   

Re: Kvadratická nerovnice

Ehm...nepochopil sem jaká je vlastně otázka :) V nadpisu máš kvadratickou nerovnici, ale napsal si rovnici...
Vypočítat to umíš tak v čem je problém?

#3 25. 09. 2009 04:03

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Ty dvě rovnice, které si uvedl, sou ekvivalentní, takže je jedno do které dosadíš -- takové x, které splňuje první rovnost, bude splňovat i druhou rovnost; a naopak, x které první rovnost nesplňuje, nebude splňovat ani tu druhou.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#4 25. 09. 2009 04:48 — Editoval spik (25. 09. 2009 05:05)

spik
Zelenáč
Místo: Ostrava
Reputace:   

aha, moje chyba místo = si představme >

A jde mi vlastně o to, jak budu řešit zkoušku, zda bude ta 8 vpravo, nebo vlevo

děkuji všem za rady, vážím si jich :) a omlouvám se za někdy vyloženě stupidní otázky, ale matematika je má velmi slabá stránka :(

#5 25. 09. 2009 07:43

marnes

↑ spik:Zkouška se provádí s výrazem, který je zadán, protože člověk už při první úpravě může udělat chybu:-) A u nerovnic se zkouška neprovádí, maximálně jen namátkově vybereš číslo z výsledného intervalu.

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí