Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, věděl by si s touto úlohou někdo rady?
Z opačných konců trasy dlouhé 336km vyjela současně dvě auta. Setkala se po 2 hodinách a 24 minutách jízdy. Kdyby jedno auto vyjelo o 42 minut dříve než auto druhé, setkala by se auta právě uprostřed celé trasy. Vypočítejte rychlosti obou automobilů za předpokladu, že byly stálé.
Chtěla jsem sestavit dvě rovnice, ale už u tohoto kroku jsem se zasekla.. u první rovnice jsem přemýšlela nad něčím takovýmhle: 
Ale dál už jsem se neposunula. U druhé rovnice jsem vymyslela:
, ale přijde mi to jako hloupost..
Předem moc děkuju

↑ keltik:
1) Co značí ta druhá rovnice? (podle mne nic)
2) V první rovnici znáš čas t = 2 h 24 minut tj. 2,4 hodiny
Z první rovnice tedy dostaneš?
Ve druhém případě si označ čas po který pojede první auto jako t a ujede za tento čas 1/2 dráhy tj.168 km
Druhé auto vyjede třeba o 42 minut dříve a ujede opět 168 km.
Sestavíš pro tento případ rovnici?
Pokud ano máš 3 rovnice o 3 neznámých
První rovnici máš v pořádku...jen tam doplním index u času, protože ve druhé rovnici budeme mít jiný čas, tak aby se to od sebe odlišilo:
Ta druhá nedává smysl. Přece když má jedno auto vyjet o 42min dříve, tak je to prostě jen t-42 (doporučoval bych to převést na sekundy, nebo hodiny...) takže budeš mít
Vlastně jsou to 2 rovnice, či dokonce 3, můžeš si z toho vybrat co se ti hodí nejvíc.
Nezapomeň, že některé z písmen znáš (s, tA), jiné né...ty co neznáš jsou v1, v2 a tB, takže potřebuješ taky 3 rovnice.
Momentík, ale z čeho mám získat tu třetí rovnici? Vždyť už jsme všechny údaje použili a víc vztahů neznáme.
Díky času kdy se setkali a celkové vzdálenosti, máme rovnici: 
Díky tomu, že víme polovinu trasy a o kolik by to auto muselo vyrazit později máme i tu druhou rovnici:
no jenže víc už toho nevíme, nebo ne? já nechápu co mi uniká
Stránky: 1