Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, v škole nám zadali úlohu, ktorej znenie prikladám nižšie.
Chcel by som Vás poprosiť, pomôcť mi vyriešiť tieto príklady. Už som nad mini strávil veľa času avšak stále neviem ako to mám vyriešiť.
Samozrejme si uvedomujem, že niektoré z nich sú axiómy basic logiky.
Z uvedených formulí si vyberte 3, a k nim zvoľte Gödelová, súčinová a Lukasziewiczová t-normu (ku každej formuli inú) a zistite či sú 1-tautológiami. 

Ďakujem krásne.
Edit: implikátory majú byť reziduálne.
↑ vlado_bb: Majú byť reziduálne, ďakujem.
↑ Malomu: Tak napriklad Goguenov implikator - staci zvazit vsetky moznosti vzajomnych poloh
a vycislit. Napriklad pre
je v prvom pripade okamzite vidno, ze hodnota implikatora bude
. Podobne aj v ostatnych pripadoch, zrejme nie vsetko pojde z hlavy, ale nebude v tom nijaky problem, podla mna.
↑ vlado_bb:
Moholi by ste mi prosím ukázať jednotlivé t-normy na týchto príkladoch ako sa riešia:
Lukasziewicz t-norma
Product (súčinová) t-norma
Gödel t-norma
Asi je to jednoduché spraviť avšak som v tom nejak stratený. :/
Ďakujem pekne.
↑ Malomu:Obavam sa, ze na tahu si ty. Zrejme by to chcelo nastudovat suvisiace veci. Zistis tak napriklad, ze nic ako Godelova t-norma neexistuje, to, co mas na mysli, je rezidualny implikator odvodeny od MINIMOVEJ t-normy. Malickost, ale prezradza, ze do veci velmi nevidis. Ak by to bolo inak, navod, ktory som ti dal, by bol postacujuci.
Stránky: 1