Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám problém s jedním příkladem ve skriptech.. Myslím, že je ve výsledcích chyba, ale mohl by mi to někdo prosím potvrdit, anebo vyvrátit?
----------------
Aritmetický průměr výkonu 10 testovaných strojů za směnu dosáhl hodnoty
výrobků, spočtená výběrová směrodatná odchylka měla hodnotu
. Výkon strojů má normální rozdělění.
95%-ní oboustranný interval spolehlivosti je
a 99%-ní interval spolehlivosti je
.
a) Lze na základě těchto intervalů tvrdit se spolehlivostí 99%, že střední hodnota se neliší od hodnoty 74 o víc než o 6?
b) Lze to samé tvrdit se spolehlivostí 95%?
-----------------
Dle výsledků je to: a) nelze tvrdit b) lze tvrdit
Podle mně by to mělo být přesně obráceně. Přičtu a odečtu 6 k číslu 74 a podívám se, jestli to celé rozmezí spadá do uvedených intervalů.., což platí pro ten 99%-ní interval a ne pro ten 95%-ní.. Anebo to tak není?
Děkuji
Andrew
↑ Andrew123:
Ahoj, ja tedy nejsem pravdepodobnostnik, ale rekl bych, ze ta stredni hodnota lezi s pravdepodobnosti 99% nekde v intervalu
, napr. tedy muze byt rovna 80.2 a lisi se proto od cisla 74 o vic nez o sest. Naproti tomu, pokud lezi v intervalu
, potom se urcite nelisi od 74 o vic nez o sest. Ale treba me nekdo jiny opravi. Obecne bych rekl, ze muze nastat situace, kdy necim si jsi jisty na 95% (neco tvrdit lze), ale 99% jistotu uz nemas (tvrdit nelze) ;-)
Stránky: 1