Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 05. 2020 20:23

denvan
Pozice: student
Reputace:   

Báze průniku podprostorů

Zdravím,
prosím o radu k příkladu, kdy máme zadané dva podprostory vektorového prostoru V5(R), podprostor U = $[(1,2,1,3,4), (-1,0,-1,5,0), (1,1,2,4,1), (2,2,3,3,3)]$ a podprostor V = $[(2,2,4,9,2), (3,3,2,12,2), (1,1,1,17,5), (1,1,2,5,1)]$.

Máme vypočítat dimenze U, V, U+V, $U\cap V$ a najít ke všem těmto podprostorům jednu bázi.

Spočítat dimenze nebyl problém, tam mám snad jasno (dim U = 3, dim V = 4, dim (U+V) = 5, dim ($U\cap V$) = 2). Ale u hledání bází jsem se trochu zasekla. U podprostorů U, V jsem zjišťovala, zda je skupina generátorů LZ/LN (to už mi vylezlo při výpočtu dimenze), u U byly vektory závislé, tudíž jsem odebrala poslední vektor, který byl LK ostatních, skupina tak byla již nezávislá, stále generovala podprostor U, tudíž mám bázi. U V jsou vektory LN, takže množina generátorů je rovnou hledanou bází, u báze podprostoru U+V vím, že dimenze je 5, tudíž potřebuji 5 vektorů. Odebrala jsem vektroy u4, v3, v4, vznikla LN skupina vektorů, stále (doufám :D) generuje podprostor U+V (každý z odebraných vektorů lze vyjádřit jako LK zbylých), tudíž zbývající vektory tvoří hledanou bázi.

No a poslední úkol - báze $U\cap V$. Tam je mi jasné, že zkrátka musím najít dva vektory, které lze vyjádřit jako LK všech 8 vektorů ze zadání, ale nějak vůbec nevím, jak ty rovnice dát správně dokupy. Vychází mi hrozně moc neznámých, nejsem si jistá, kde si co mohu libovolně určit.

Budu moc ráda za kontrolu mého postupu a hlavně pomoc v poslední části. Děkuji!!!

#2 04. 05. 2020 22:58 — Editoval laszky (04. 05. 2020 23:22)

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Báze průniku podprostorů

↑ denvan:

Ahoj. Postup urcovani baze pruniku prostoru U a V je nasledujici:

#3 05. 05. 2020 18:48

denvan
Pozice: student
Reputace:   

Re: Báze průniku podprostorů

Moc děkuji, chápu.