Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2020 19:11 — Editoval pfudorix (19. 05. 2020 19:19)

pfudorix
Zelenáč
Škola: ČZU PEF SYI
Pozice: student
Reputace:   

Statistika - předpoklad kvality produkce

Dobrý den, snažím se vypočítat tento příklad ze statistiky a bohužel si vůbec nevím rady a případnou správnost výsledku si nemohu nijak ověřit. Dokázal by mi někdo prosím pomoct, či to vypočítat, případně mě nasměrovat na nějaké zdroje, ze kterých to rychle pochopím? Skripta mi moc nedaly :(
Děkuji!

Byl vysloven předpoklad, že kvalita produkce se po zavedení nové lacinější technologie nezmění. Pro kontrolu bylo náhodně vybráno 120 výrobků vyrobených dosavadní technologií a mezi nimi bylo zjištěno 12 zmetků. Mezi náhodně vybranými 160 výrobky vyprodukovaných novou technologií bylo 20 zmetků. Rozhodněte, zda uvedené údaje svědčí ve prospěch zmíněného předpokladu o stejné kvalitě produkce.

Příklad odpovědi: 2,152 - H0 se zamítá nebo 2,152 - H0 se přijímá
Odpověď zapište ve tvaru číslo (hodnota testového kritéria zaokrouhlená na 2 desetinná místa) – výsledek testu. Není-li uvedeno jinak, volte α = 0,05.

#2 19. 05. 2020 20:56

pfudorix
Zelenáč
Reputace:   

Re: Statistika - předpoklad kvality produkce

↑ pfudorix:
Dopracovala jsem se k výsledku, že testové kritérium je -0,6507 a p-hodnota 0,5157. Pokud tedy upravím podle zadání, vychází mi -0,65 - H0 se přijímá, ale podle univerzitního systému to je špatně. Dokázal by mi někdo prosím pomoci? :(

#3 19. 05. 2020 21:03

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Jak jsi postupovala? Jaký model, jaké vzorce jsi použila?

#4 19. 05. 2020 21:39 — Editoval pfudorix (20. 05. 2020 16:17)

pfudorix
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:
Počítala jsem pomocí 2 population z-testu, co mi řekli v jedné skupině na statistiku, ale hrozně v tom plavu. Potřebuji jen co nejdříve dostat nějaký výsledek a zkouším všechno možné, abych splnila zadání a poté se na to mohla v klidu učit.

#5 20. 05. 2020 20:30

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

z-test je dost široký pojem. Můžeš to přesně specifikovat?

Mimochodem nejdřív počítat a pak se teprve učit, jak se to počítá, to nezní jako recept na úspěch.

Zápatí