Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý, mám problem s takýmto príkladom:
Hmotný bod o hmotností m = 0.8 kg se pohybuje přimočaře v silovém poli F = ax -
b/cos^(2) x. Jakou práci vykoná sila F, když ho posune z počátku o d = 0,16 m ve směru
kladné osy x? a = 2.9 b=2.46 n= 2.4
Jedná vec, čo mi tam nepasuje je to n.
Nechápem, čo by to n mohlo byť, ak máte nejaké tušenie tak prosím napíšte.
Klasická pomoc s výpočtom by sa tiež zišla (Ešte to nemám začaté lebo som nevedela ani čo je n).
Ďakujem za každú správu a radu.
↑ Ferdish:
Ja integrovat neviem .. Moje pokusy o integrovanie boli take že som sa snažila najsť niečo približne z netu a využiť to ale nič takeho som nenašla a ten "pokus" je prázdna strana papieru.
Mala som to napísať skorej že to neviem spraviť, prepáčte..
A radá by som sa to naučila ale nejde mi to, som na tu matiku/fyziku blbá.
↑ Tamik6:Tady nešlo o sarkasmus, integrování není zrovna věc, co by se člověk jen tak snadno zvládl naučit sám. Teda někdo možná ano, ale budou to spíš výjimky.
Čili buď se můžeš podívat jak to spočítal Wolphram, nebo ...:
Základ integrování je teda jednoducej, je to opak derivace. No a derivace jsou v podstatě jednoduchý, to je rychlost změny (např. zrychlení je derivace rychlosti a rychlost je derivace dráhy). Derivuje se podle pár jednoduchých pravidel (ty si můžeš najít), akorát že se v tom reálně dá nasekat spoustu chyb.
No a integrování je dvou druhů:
1. Obecně - výsledkem je funkce (tzv. primitivní funkce k funkci původní) a ten proces je inverzní k derivování. Akorát že derivováním se některé informace ztratí, proto derivováním a následným integrováním nemusíme dostat přesně to co bylo na začátku.
2. Určitý integrál - výsledkem je číslo, plocha pod křivkou. A tohle číslo bývá fyzikálně zajímavý výsledek. Třeba integrováním zrychlení dostaneme rychlost a pod. Vlastní výpočet je jednoduchý, ale z té primitivní funkce (1).
ad 1: V podstatě máme sadu jednoduchých pravidel, jak derivovat a integrovat různé věci (součet, součin, mocniny, exponenciely, logaritmy, siny, kosiny, ... a taky složené funkce). Ale jakmile má funce nějaké složitosti, jde o to, jak to poskládat. Zatímco součet je triviální, násobení má jednoduše reverzibilní pravidlo, ale složená funkce je problém: Musí se řešit substitucí a ta se musí uhodnout. A aby tohle člověk zvládl, musí napřed spočítat spoustu příkladů.