Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím, poraďte.
Příklad mi vychází divně, dost pravděpodobně špatně.
Zadání je: Kolik modré skalice musíme rozpustit, abychom připravili 550 ml decimolárního roztoku?
Já postupoval takto: Takže hledám hmotnost - m. m se rovná n (látkové množství) krát Mm (molární hmotnost). Ale n neznám, takže počítám dle n se rovná c (látková koncentrace) krát V (objem). Objem je 0,55 dm krychlových. Ale c? Pokud to chápu dobře dle zadání, tak by to mělo být to decimolární. Tak předpokládám, že c = 1 mol/dm krychlový, ale možná, že právě v tom je ta chyba... Teď už jen dosadím, tedy n = 1 krát 0,55. N se tedy rovná 0,55 mol. Teď vypočítám Mm modré skalice, tedy pokud mám správně vzorec. Beru to jako CuSO4 a 5H2O nezapočítávám, tak nevím... Každopádně Mm CuSO4 je 159,6 g/mol. Teď dosadím do druhého vzorečku m = n krát Mm, tedy m = 0,55 krát 159,6 a výsledkem je 87,78 gramů.
Kde můžu mít chybu nebo to snad mám správně?
Děkuji.
↑ Kenniicek: Děkuji. Vychází to tedy teď správně 10,8 gramů?
A jak jste to tedy prosím počítal? Já nově počítala n=c krát V, tedy n=0,1 krát 0,55, tedy 0,055 mol. Mm CuSO4 mi vyšla 196 g/mol a teď když dosadím: m=n krát Mm = 0,055 krát 196 = 10,78 gramů.
Stránky: 1