Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

zvetšime li neznámé číslo o 24 a utvoříme li druhou odmocinu takto zvětšeneho čísla, obdržime číslo, které je o 6 menší než původní číslo. neznámé číslo.
a) je dvojciferne cislo
b) neni delitelne tremi
c)neni liche cislo
neni provocislo
jak to vyřešit, tomu vůbec nerozumím, toto zadání pro přijímací zkoušky VSE
↑ kroll anton:
Hehe, že VŠ pokročilá matematika...
Základná škola - 9. ročník.
Skontroluj zadanie:
zmenšime li neznámé číslo o 24 a utvoříme li druhou odmocinu takto zvětšeneho čísla, obdržime číslo, které je o 6 menší než původní číslo. neznámé číslo.

↑ misaH: opravil jsem to. dekuji
↑ kroll anton:
Veď píš, čo čítaš
1.
číslo zväčšené o 24
2.
odmocniť = urobiť druhú odmocninu z čísla v 1.
3.
to sa rovná
4.
pôvodné číslo (označenie, ktoré si si zvolil pred zväčšením)
- bez 6? plus 6?
Čo myslíš?
A máš rovnicu.
Treba ju vyriešiť.

↑ misaH: spravna odpoved' je "neni delitelne cislo" ale nevim jak ho musim dostat
↑ kroll anton:
Máš tú rovnicu zapísanú podľa popisu?
Koľko ti vyšla?

↑ misaH: mam jenom podminky a mozne odpovedi, ja nevim jak vyresit tento ukol
↑ kroll anton:
Zapíš tú rovnicu podľa môjho návodu a vyrieš ju.
Čo ti robí problém?
Nevieš zapísať zväčšenie čísla x o 24? Ako by to vyzeralo?
Mám pocit, že treba vyhľadať medzi danými výrokmi nepravdu, to si nenapísal...
↑ kroll anton:
Dobrý den,
při řešení úlohy postupujeme tak, že ze slovního popisu sestavíme rovnici, kterou vyřešíme, a potom posoudíme pravdivost výroků o nyní už známém čísle.
Neznámé číslo označíme x.
Zvetšíme neznámé číslo o 24: 
Utvoříme druhou odmocinu takto zvětšeneho čísla: 
Obdržime číslo, které je o 6 menší než původní neznámé číslo: 

Druhý kořen kvadratické rovnice, tedy číslo 1, z řešení vyloučíme po provedení zkoušky tak, že dosadíme kořen do původní rovnice a zjistíme, že levá a pravá strana rovnice se nerovnají.
Výrok b) není pravdivý, protože číslo 12 je dělitelné 3. Ostatní nabízené výroky jsou pravdivé. Číslo 12 je dvojciferné, není liché a není prvočíslo.
↑ auditor:
Tak.
A už si mu pomohol.
Človek, ktorý nie je ochotný napísať číslo o 24 väčšie ako x si nezaslúži dostať kompletné riešenie úlohy z prijímačiek na VŠE.
Mimochodom - ohromná úroveň VŠ, na ktorú sa dostaneš, keď dokážeš vyriešiť úlohu z 9. ročníka základnej školy...
Prečo si to zadávateľovi vôbec riešil, prečo si nepočkal?

↑ auditor:↑ auditor: Moc dekuji Vam!
↑ misaH:
Ahoj,
matematika je můj koníček. Takže jsem to udělal hlavně pro sebe. Taky jsem si chtěl procvičit pedagogický přístup. Tedy jestli jsem schopen okomentovat postup řešení natolik srozumitelně, aby mu porozuměl i někdo, kdo říká: " ja nevim jak vyresit tento ukol".
Nevím, jak to má zadavatel. Nicméně předpokládám, že konkrétní úlohy v příjimačkách se liší od typových úloh v příslušných sbírkách, takže bez porozumění úlohám nejde příjimačky zvládnout.

↑ misaH: bruh, nejsem czech a nestudoval jsem na ceske skoly, proto bylo pro me tezke pochpoit tento ukol, you're salty, ale take dekuji
↑ auditor:Napriek všetkému, čo píšeš, si dovoľujem požiadať ťa o dodržiavanie záväzných aj odporúčaných pravidiel.
↑ auditor:
No - lenže tu sa preferuje prístup nepodávať kompletné riešenia, pokiaľ zadávateľ nereaguje.
Úlohu z 9. ročníka ZŠ (a určite aj SŠ, podaktorí bez problémov aj VŠ) by tu dokázal vyriešiť ktokoľvek - čo myslíš, prečo sa nezapojil nikto?
Lebo sa čaká reakcia zadávateľa. Dať kompletné riešenie takmer žiadna pomoc nie je - je to ako opisovanie z tabule. Žiadne zapojenie vlastnej hlavy...
↑ kroll anton:
Ahoj, treba reagovať - napísať: nie som czech, neviem, čo je to odmocnina...
Ale ako budeš študovať tú VŠ (ak ťa vezmú)?