Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych poradit s těmito řadami. 
Nerozumím srovnávacímu kritériu. Zkusil jsem je vypočítat limitním srovnávacím kritériem (až na poslední dva) a takhle nějak mi to vyšlo. A pokud bych to chtěl dělat srovnávacím kritériem (ne limitním), tak jsem to zkoušel s něčím porovnat, ale nevím s čím a co mi vychází.

↑ mikpeta:
Musel bys zduvodnit divergenci rady 1/ln n.
K tomu bys potreboval napriklad porovnani s radou 1/n ( ln n <n).
Zkus spocist limitu zadaneho vyrazu pro n jdouci do nekonecna., pripadne limitu 1/n^(1/n)
↑ krakonoš:
Tu už zdůvodněnou mám někde..i v ostatních předchozích příkladech toho využívám.
↑ mikpeta:
Mně příjde,že je to vidět z integrálního kriteria po zavedení substituce ln n =k.To se dostaneme k integrálu exp (-k*(ln k -1)) na intervalu (něco kladného;nekonečno).Majoritou bude integrál exp(-k) a ten konverguje.
Co se týče toho srovnání s n^2, muselo by se dokázat, že počínaje nějakým n bude n^2<(ln n)^ln n.
↑ krakonoš:
Já zkoušel dosadit 100 a vyšla mi tahle nerovnost právě..No zkusím tedy ještě dneska snad to podobně udělat i u zbylých řad s těmi goniometrickými funkcemi.
↑ mikpeta:
Sto je málo.Zkus pí^(pí nadruhou) . To už bude určitě stačit.
↑ krakonoš:
Proč zrovna nějaký pí^(pí nadruhou), to by mě nenapadlo :D. Zkusil jsem 100 000. Já to mám to znaménko ale opačně, když to tak kontroluju. Hodnota ve jmenovateli
je větší, než
. V čitatelích je jednička a čím menší jmenovatel, tím větší hodnozta zlomku že?
↑ mikpeta:
Ono by to mělo fungovat už pro n>e^(e nadruhou). To pí je pro mě pohodlnější, protože je na kalkulačce u mobilu.To e tam není.
↑ krakonoš:
Pokud ta nerovnost má platit od nějakého n, tak je lepší dát nějaké větší číslo, že?
Tak bohužel :(
Př. 5) a 6) Chtěl jsem zkusit dokázat, že divergují. Srovnal jsem je s řadou
. Po dosazení (n = milion) mi vyšly nerovnosti
a 
Podle výsledků, mají obě řady divergovat (proto už rovnou jsem se rozhodl dokázat, že divergují). V tom případě by měly znaménka být opačná ne? Nebo tomu teda nerozumím.
ps..př. 2) totéž :(
↑ mikpeta:
Ano, tam je podstatné, že takové n existuje, počínaje tímto n máme konvergentní majorantu.Před n máme n-1 členů posloupnosti, jejich součet je konečné číslo, kterě nemá vliv na to zda řada konverguje nebo diverguje. Je jedno jaké n první nalezneme, které to už splňuje.
Co se týče divergence řad u příkladů 5)6) mají na mysli limitní srovnávací kriterium, zde je limita podílu sin 1/n / 1/n vlastní nenulová, čili ta konvergence resp divergence platí vzájemně. Je třeba si nastudovat limitní kriteria.
Ahoj ↑ mikpeta:
(↑ krakonoš:(pozdravy) dovolim si tu napisat navod na jedno klasicke riesenie no 5 , ale ak ti to vadi, vymazem to).
Mala pomoc:
Mozes pouzit znamu nerovnost:
Pre
mame
.
A teraz to vyuzi, pre
, a tak mas
a pouzi vlasnosti harmonickeho radu.
↑ mikpeta:
V případě podílu výrazů dvou řad, kde limita je vlastní nenulová je tedy konvergence resp divergence jedné řady právě tehdy když je konvergence či divergence druhé řady.
Co se týče konvergentní majoranty či divergentní minoranty, kde platí pouhá implikace, projeví se to v podílu nulovou limitou. ( př 1/n/1/sqrt(n) ), z divergence rady 1/ sqrt(n) plyne divergence harmonické řady.
No limitní srovnávací kritérium mám hned na začátku vypočítaný. Co jsem pochopil, tak do jmenovatele dám řadu, o které už vím, zda konverguje či diverguje a pak podle limity určím, zda konverguje či ne.
Mě spíš zajímá, zda se to dá udělat klasickým srovnávacím kritériem bez limity.
↑ mikpeta:
O tom píši já v poslední zprávě a kolega Vanok